Корпоративний недержавний пенсійний фонд НБУ є платоспроможним, запевняють у центральному банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корпоративний недержавний пенсійний фонд НБУ є платоспроможним, запевняють у центральному банку

Казна та Політика
439
Суми високоліквідних активів корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку України (НБУ) достатньо, щоб забезпечувати всі поточні і майбутні виплати його учасникам, повідомляється на сторінці НБУ в Facebook.
“Фонд є платоспроможним сьогодні і буде таким в перспективі”, – вказується в повідомленні з посиланням на новопризначеного директора дирекції з управління діяльністю фонду Олега Курінного.
Згідно з повідомленням, на сьогоднішній день чиста вартість активів фонду становить близько 1,7 млрд грн, у тому числі високоліквідні активи (депозити в державних банках і державні цінні папери) – близько 250 млн грн; банківські депозити – близько 500 млн грн, решта – середньо і довгострокові активи (корпоративні облігації, акції, нерухомість).
При цьому, за даними Нацбанку, сума щомісячних виплат учасникам фонду в листопаді 2014 склала 2% від суми високоліквідних активів фонду (станом на 28 листопада поточного року).
У повідомленні наголошується, що з метою об’єктивної оцінки активів і визначення їх справедливої вартості за підсумками 2014 року в протягом наступних трьох місяців буде проведена перевірка фонду однієї з міжнародних аудиторських компаній так званої “великої четвірки”: за її результатами може статися коригування вартості активів.
“Загалом, якість активів залежить від ситуації в економіці та дій менеджменту, але в цілому його можна співставити з якістю активів банківської системи. Приводів для занепокоєння немає, навіть при істотному коригуванню вартості активів фонду збереже достатню ліквідність для здійснення пенсійних виплат”, – цитується в повідомленні О.Куренной.
Втім, за його словами, при переоцінці активів фонду частка активів, що припадають на одного учасника, також буде піддана пропорційному коригуванню.
Крім того, згідно з повідомленням, фонд оптимізує свою інвестиційну політику за основними напрямками розміщення вільних коштів з метою мінімізації ризиків від кризових явищ і збереження коштів учасників фонду.
За словами О.Куренного, подальше інвестування коштів фонду буде здійснюватися тільки в найбільш безпечні інструменти (депозити в держбанках, короткострокові і середньострокові державні цінні папери).
При цьому інші активи будуть переоцінені, а потім або продані на ринку, або залишені в портфелі в залежності від економічної доцільності кожного сценарію для фонду та його учасників.
“У будь-якому випадку прозорість усіх дій буде забезпечена залученням міжнародних консалтингових компаній для супроводу цих операцій”, – підкреслив О.Куренной.
У НБУ нагадали, що за результатами внутрішнього аудиту в жовтні цього року був звільнений попередній директор дирекції з управління діяльністю фонду: на сьогоднішній день НБУ перевіряє ефективність і сумлінність дій попереднього менеджменту фонду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас