Фінансова вилка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансова вилка

Казна та Політика
1993
Парламентський комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності в п’ятницю провів перше засідання, але повноцінно почати працювати не може: у нього немає ні голови, ні, фактично, його першого заступника. До того ж складу комітету оновився: з 13 депутатів тільки чотири раніше працювали в цьому комітеті. Вони обіцяють лобіювати законопроекти, яких чекають валютні позичальники, банки і вкладники.
Комітетська справа
У четвер ввечері депутати постановою № 1009 затвердили склад парламентських комітетів. З 13 нових членів комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності в цьому ж комітеті в минулому скликанні парламенту працювали чотири народних обранця: Леонід Клімов (депутатська група «Економічний розвиток»), Денис Дзензерський (фракція «Народний фронт»), Степан Кубів (фракція «Блок Петра Порошенка») і Іван Фурсін (депутатська група «Воля народу»).
Леонід Клімов був головою підкомітету з питань грошово-кредитної політики, валютного регулювання та взаємодії з Нацбанком. Депутат контролює одеський Імексбанк, будучи його почесним президентом. На банк уже давно скаржаться його клієнти про проблеми зі зняттям грошей з рахунків. Степан Кубів в минулому скликанні був заступником голови комітету, а Іван Фурсін – головою підкомітету з питань фінансового моніторингу, запобігання легалізації та відмивання незаконних доходів, регулювання та застосування фінансових санкцій. Денис Дзензерський займав пост секретаря комітету.
Досвід роботи в комітетах є і в Павла Різаненка, але в комітеті з питань бюджетної політики. «Насправді немає нічого дивного в тому, що зараз я увійшов до комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності. Для мене, скоріше, несподіванкою була робота у бюджетному комітеті. За освітою мені ближче фінансові ринки », – говорить FinMaidan Павло Різаненко. У 2001 році він отримав міжнародний професійний сертифікат дипломованого фінансового аналітика.
Серед нових облич в комітеті і колишній член Нацкомфінпослуг, який тимчасово виконував обов’язки глави регулятора, – Максим Поляков («Народний фронт»). Передбачалося, що він очолить підкомітет по страхуванню, але його обрали секретарем комітету.
Без голови
Комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності виявився одним з трьох комітетів (всього їх 27), в яких не були призначені голови. Поки виконувати обов’язки глави буде перший заступник – Леонід Клімов. «Саме він вів засідання комітету в п’ятницю, 5 грудня», – уточнив Павло Різаненко.
Примітно, що в четвер, коли парламентарії голосували за склад комітетів, кілька депутатів, зокрема Олег Ляшко («Радикальна партія»), Сергій Соболєв («Батьківщина») та Юрій Дерев’янко («Воля»), виступили за те, щоб виключити з переліку керівників комітетів (глави, їх заступники і секретарі) депутатів Верховної Ради VII скликання, які голосували за «закони 16 січня». Серед голосували в січні був і член Партії Регіонів Леонід Клімов. «Вже після засідання комітету ми дізналися, що, виходячи з розшифровки стенограми засідання Верховної Ради, ця поправка була прийнята. Тобто в нашому комітеті зараз, по суті, немає ні керівника, ні його першого заступника », – визнав Павло Різаненко.
Збереження курсу
Перше засідання комітету «носило технічний характер», каже Павло Різаненко. Депутати стверджують, що в роботі комітету збережуть напрацювання, що залишилися від колег з попереднього скликання. «Планую продовжити в рамках комітету займатися співпрацею, як і в VII скликання, з міжнародними фінансовими організаціями», – каже Степан Кубів.
За словами Павла Різаненко, п’ять законопроектів, які розроблялися в комітеті і вже пройшли перше читання, будуть доопрацьовані і винесені на друге читання. Серед них і законопроект Руслана Князевича «Про реструктуризацію кредитних зобов’язань в іноземній валюті в гривню» і нова редакція закону про страхування. «До того ж я вже зареєстрував законопроект про строкові депозити, яким вносяться зміни до Цивільного кодексу. Я вважаю, це один з ключових документів, який забезпечить стабільність банківської системи », – зазначив Павло Різаненко.
«Планую зосередитися на допомозі вкладникам, адже це дуже важливе питання. Крім класичних механізмів врегулювання проблеми повернення вкладів, зараз потрібно в активній співпраці з міжнародними фінансовими організаціями вносити зміни в Цивільний кодекс, інші закони, напрацьовувати новаторські механізми, зокрема, використання інструментів фондового ринку. Необхідно продовжувати роботу і з проблемою валютних кредитів. Адже в цьому питанні є комплексна відповідальність держави, комерційних банків і позичальників, а значить, і працювати над її вирішенням слід консолідовано», – каже Степан Кубів.
На думку заступника голови комітету Руслана Демчака, першочергове завдання, яке стоїть перед комітетом, – визначити і синхронізувати план реформування фінансового сектора з командами Мінфіну, НБУ, НКЦПФР та Нацкомфінпослуг. «У першу чергу необхідна інтеграція фінансового сектора у світові ринки капіталів, здешевлення фінансування капітальних ресурсів, створення сучасної біржової інфраструктури, захист прав та участь в управлінні підприємствами міноритарних акціонерів», – зазначає Руслан Демчак. У нього раніше було два активу у фінансовій сфері: зараз Ерде Банк ліквідується (термін ліквідації продовжений до 8 січня 2015 року), а у страхової компанії «Добробут» 29 травня 2014-го регулятором були анульовані всі ліцензії.
Найближчим часом, на думку депутата, потрібно врегулювати питання реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті, кредитних зобов’язань позичальників, мобілізованих до лав Збройних Сил України, та виконання кредитних зобов’язань на території проведення АТО, а також посилити захист майнових прав кредиторів.
Для розвитку фондового ринку, за словами Павла Різаненко, необхідно запускати другий рівень пенсійної системи і розвивати третій рівень. «Пенсійні фонди – це джерело довгих грошей. А без них розвиток фондового ринку неможливий», – стверджує депутат.
Втім, чи вдасться депутатам реалізувати всі розпочаті ініціативи, залежатиме від того, наскільки впливовий депутат очолить комітет, і того, наскільки парламент в цілому буде вважати ці проблеми важливими. «Цей комітет має велике значення, і саме з цієї причини він став предметом торгу між політичними силами. Наприклад, досі не при справах залишається Олег Ляшко, який претендував на посаду керівника комітету. А враховуючи, що Леонід Клімов може бути позбавлений посади першого заступника голови комітету, торги можуть стати ще більш гострими», – розповів один з депутатів.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас