Мін'юст просить ВСУ і ВАСУ заборонити судам скасовувати люстрацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін'юст просить ВСУ і ВАСУ заборонити судам скасовувати люстрацію

Казна та Політика
412
Міністерство юстиції попросило Верховний суд і Вищий адмінсуд дати роз’яснення судам про порядок застосування закону “Про очищення влади”.
Про це сказав міністр юстиції Павло Петренко на брифінгу, повідомляє прес-служба уряду.
Підставою для такого звернення стали випадки скасування судами рішень про звільнення чиновників в порядку люстрації. Петренко вважає такі рішення неправомірними.
Зокрема, він навів приклад рішення судді Харківського окружного адмінсуду Валентини Самойлової про поновлення на роботі люструваного співробітника місцевої прокуратури. Він зазначив, що Мін’юст відреагував на цей випадок шляхом подачі апеляційної скарги.
Петренко також повідомив, що сьогодні підписав подання до Вищої кваліфікаційної комісії про притягнення цієї судді до дисциплінарної відповідальності за порушення присяги і звільнення з судового корпусу. Також за даним фактом будуть направлені матеріали до Генпрокуратури.
Він підкреслив, що в даному випадку суд, скасувавши наказ про звільнення посадової особи в рамках люстраційного процесу всупереч прямій нормі закону про очищення влади взяв на себе функції парламенту.
Петренко підкреслив, що Міністерство юстиції буде реагувати на кожен факт винесення такого рішення.
У той же час, за його словами, якщо чиновник, який не підпадає під закон про очищення влади, був незаконно звільнений, то суд може перевірити тільки дві речі:чи займав чиновник посаду, яка потрапляє під люстрацію, і займав він її більше року .
Також Петренко зазначив, що Мін’юст просить Верховний Суд відкликати подання до Конституційного суду щодо конституційності окремих положень закону «Про очищення влади». «Міністерство юстиції просило б ВСУ відкликати дане подання, оскільки деякі місцеві суди використовують наявність такого подання для того, щоб зупиняти провадження у справах про люстрацію, відновлювати деяких осіб на посадах», – підкреслив він.
За його словами, якщо у Верховного Суду є певні застереження щодо окремих норм закону, що стосуються процедури, то Міністерство готове спільно з парламентом ці застереження врахувати. «Але філософія закону, яка передбачає безумовні критерії люстрації щодо тих осіб, які займали високі посади під час режиму Януковича, які були причетні до розгону Майдану, які мають проблеми з законом, незмінна», – зазначив міністр.
Він висловив сподівання, що судова гілка влади буде виконувати закон про люстрацію, а не дестабілізувати процес.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас