Генпрокуратура провела обшуки в "Енергоатомі", Східному ГЗК і "Центренерго" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генпрокуратура провела обшуки в "Енергоатомі", Східному ГЗК і "Центренерго"

Казна та Політика
719
Генеральна прокуратура України вранці 4 грудня почала обшуки в трьох підприємствах паливно-енергетичного комплексу – НАЕК “Енергоатом”, СхідГЗК і “Центренерго”.
Як повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” у прес-службі “Енергоатому”, обшуки проведені в дирекції генкомпанії, а також в її відокремлених підрозділах – “Атомремонтсервіс”, “Атомкомплект” та “Науково-технічний центр”. Зокрема, проведена виїмка документів взаємодії між “Енергоатомом” з більш ніж 250 підприємствами, у тому числі з ВАТТВЕЛ”, Wеstіnghоusе Еlесtrіс Sweden АВ, ТОВКПМГ Аудит”, ТОВ “Грант Торнтон Легіс” та ін.
За даними директора центру зовнішніх інформаційних комунікацій НАЕК Ілони Заєць, підставою для обшуків є кримінальне провадження, відкрите влітку 2014 року і стосується розслідування договірної діяльності компанії в 2012-2013 рр.
І.Заяц також нагадала, що 9-10 вересня у приміщенні дирекції НАЕК Генпрокуратура спільно з ГУБОЗом вже проводила обшук з цього провадження.
“У ході того обшуку в кабінеті президента компанії були вилучені виключно презентаційні матеріали ВАТ” Харківський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут “Енергопроект” – з фотографіями приміщень, діаграмами динаміки зростання заробітної плати, сплати податків і т. П. Саме цей інститут є проектантом Запорізької та Южно-Української АЕС, які територіально ближче всього до зони АТО “, – сказала вона.
За словами І.Заяц, під час обшуку вилучено більшість фінансово-економічних документів і договорів, які в цілому не стосуються зазначеного в постанові кримінального провадження. “Серед інших інтерес правоохоронців викликали договори з Westinghouse і ТВЕЛом – компаніями, які постачають на українські АЕС ядерне паливо. Звичайно, кримінальне провадження, згідно з яким проходив обшук, не має ніякого відношення цих аспектів діяльності компанії”, – підкреслила вона.
Представник “Енергоатому” акцентувала увагу на тому, що за вилученими у вересні 2014 року документам досі не прийняте будь-яке процесуальне рішення.
У НАЕК також звертають увагу на той факт, що вилучення більшості договірних та фінансових документів перешкоджає компанії не тільки здійснювати нормальну поточну роботу, зокрема, проводити своєчасні і в стислі терміни ремонти на енергоблоках, але і вести антикорупційну роботу.
При цьому, зазначають в “Енергоатомі”, обшуки проводилися в свавільній формі, з істотним порушенням чинного законодавства, оскільки вилучалися документи, не вказані судовій постанові.
За словами директора центру взаємодії з органами влади НАЕК Олега Поліщука, зупинка одного атомного блоку вже призвела до суттєвого дефіциту електроенергії в ситуації, коли теплові станції не можуть забезпечити необхідну видачу потужності через дефіцит вугілля або знищення потужностей, розташованих знаходяться в зоні АТО. “Навіщо в таких умовах здійснювати тиск на енергетичні компанії, тим більше на ті, які самі хочуть співпрацювати з силовими органами з метою знищення корупції на власному підприємстві”, – резюмував він.
“Енергоатом” є оператором всіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас