На рахунках Ватикану знайдено невраховані сотні мільйонів євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На рахунках Ватикану знайдено невраховані сотні мільйонів євро

Світ
469
Міністр економіки Ватикану кардинал Джордж Пелл розповів про виявлення “сотень мільйонів” євро на рахунках різних підрозділів Ватикану, які у разі не були відображені в офіційній документації держави. Матеріал Пелла, з яким ознайомилося агентство Reuters, буде опублікований в журналі Catholic Herald Мagazine, який вийде 5 грудня.
“Треба зазначити, що Ватикан не має проблем з грошима – ми цілком здатні оплачувати свої витрати і володіємо значними активами та інвестиціями”, – розповів Пелл. “Ми виявили, що ситуація куди краще, ніж може здатися з боку – на рахунках ряду підрозділів були виявлені сотні мільйонів євро, які не згадувалися у документах і фінансових звітах”, – пояснив він.
Пелл зазначив, що присутність даних коштів на рахунках католицької церкви не говорить про будь-яку підозрілу або незаконну діяльність. Довгий час підрозділи Ватикану “майже самостійно” розпоряджалися власними фінансами і робили це “за давно відпрацьованими схемами”. “Мало хто відчував бажання розповісти стороннім про своє фінансове становище, якщо тільки не була потрібна допомога з боку. Визначити точний стан фінансів було практично неможливо”, – пояснив він.
Пелл, який раніше працював в Сіднеї, був переведений в Рим відповідно до вказівок Папи Римського Франциска. Його призначення є новою ерою у фінансовій політиці Ватикану. З 1 січня всі підрозділи міста-держави повинні будуть запроваджувати у себе “ефективну і обґрунтовану фінансову політику”, а також звітувати про своє фінансове становище відповідно до міжнародних стандартів.
З моменту обрання Франциска на папський престол у Ватикані відбулися значні зміни, що стосуються в тому числі й управління фінансами, спрямовані на прозорість розподілу коштів та запобігання відмивання грошей. За словами самого Пелла, зміни “йдуть повним ходом”, і повернутися в “старі недобрі часи” у Ватикану вже не вийде.
Нагадаємо, на початку липня главою Банку Ватикану став 51-річний французький фінансист Жан-Батіст де Франсу, який раніше очолював інвесткомпанію Invesco.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас