Дітей більше не потрібно прописувати для оскарження іпотеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дітей більше не потрібно прописувати для оскарження іпотеки

Кредит&Депозит
7389
У іпотечних позичальників-боржників з дітьми з’явилася нова можливість залишитися в своїх квартирах. Її їм надав Верховний суд своїм рішенням у справі №6-161цс14. «Він постановив, що договір іпотеки укладений без дозволу органів опіки є нікчемним і банк не може ні стягнути з неплатника по іпотеці закладене житло, ні виселити боржника з родиною, якщо в предметі іпотеки проживає неповнолітня дитина (до 18 років). Це дуже важливий нюанс: раніше потрібно було доводити, що чадо там не просто проживає, а ще й прописано (довідками з ЖЕКу). А тепер достатньо привести свідків, які підтвердять проживання », – пояснив ситуацію старший партнер адвокатської компанії« Кравець та Партнери »Ростислав Кравець.
До цих пір відхреститися від виплат по іпотеці і залишитися в своїх квартирах найчастіше намагалися шляхом оскарження кредитної угоди та договору застави. Люди звинувачували банк у тому, що той неправильно оформив документи, точніше кажучи – оформив без відповідного документа опікунської ради: при малолітніх дітях це обов’язково. А фінансисти гнули в судах іншу лінію: що дитя не було прописано в закладеній по кредиту квартирі, а тому ніяких дозволів не потрібно було. «Суперечки про визнання договору іпотеки недійсним у зв’язку з тим, що органом опіки не давалося дозвіл на передачу житлового майна, де проживає неповнолітня дитина, в іпотеку достатньо часте явище. Суди приймають рішення, як на користь банків, так і на користь позичальників. Важливе значення при цьому завжди мали такі обставини: чи була дитина на момент підписання договору іпотеки зареєстрована в об’єкті іпотеки, чи підтверджується це належними доказами, чи знав про це банк і т.д.», – змалював ситуацію адвокат, директор компанії з обслуговування інвестицій Investment Service Ukraine Іван Герасименко.
Тепер ситуація зміниться: ВСУ постановив, що відібрати житло не можна навіть, якщо малолітня дитина в ній просто живе. І суди нижчих інстанцій повинні дотримуватися цієї – єдиної позиції. Зиск від неї зможе отримати вся родина дитини. «Банк не зможе виселити неповнолітніх дітей до їх повноліття. А з урахуванням того, що вони проживають і проходять реєстрацію за місцем проживання одного з батьків, то і тато з мамою будуть проживати в заставному майні до повноліття своєї дітвори. Тільки після цього банк може ставити питання про виселення всіх проживаючих», – запевнив керуючий партнер юрфірми «Можаєв і Партнери» Михайло Можаєв.
У той же час новими можливостями користуватимуться лише гривневі позичальники. Тим, хто оформляв іпотеку в доларах або євро, краще відстоювати не через «дитячі» закони, а валютні. «Якщо говорити про іпотечні договори і кредитах у валюті, то більш важливим є застосування закону«Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті». Адже в принципі не має значення, чи зареєстрована дитина в квартирі чи ні, якщо все одно накладено мораторій на її відчуження в якості погашення боргу за кредитом», – підкреслив старший юрист ЮК«Prove Group»Антон Каганець.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас