Економіка ЄС буксує: прогнози ВВП єврозони знову погіршені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка ЄС буксує: прогнози ВВП єврозони знову погіршені

Світ
368
Європейський центральний банк (ЄЦБ) проведе переоцінку діючих заходів стимулювання в першому кварталі 2015 року, заявив голова ЄЦБ Маріо Драгі в ході прес-конференції за підсумками засідання Центробанку.
ЄЦБ може “на початку наступного року змінити обсяги, темпи і структуру своїх заходів”, сказав він. Можливо, рішення про нові заходи не буде прийняте на січневому засіданні, уточнив М.Драгі у відповідь на запитання журналістів.
ЦБ єврозони погіршив прогноз зростання ВВП на найближчі три роки: у поточному році з 0,9% до 0,8%, в 2015 році – з 1,6% до 1%, оцінка на 2016 рік знижена з 1,9% до 1 , 5%.
При цьому оцінка інфляції знижена на поточний рік з 0,6% до 0,5%, на 2015 рік – з 1,1% до 0,7%, на 2016 – з 1,4% до 1,3%. Таким чином, інфляція всі три роки буде нижче таргетованого ЄЦБ рівня в 2% річних.
М.Драгі зазначив, що падіння цін на нафту може призвести до подальшого ослаблення інфляції. Він заявив, що ЄЦБ “виявить особливу пильність щодо більш масштабного впливу недавньої динаміки нафтових цін на середньострокові інфляційні тенденції в єврозоні”. Нафту з початку IV кварталу подешевшала на 26%, за даними агентства Bloomberg.
Центробанк єврозони буде відслідковувати геополітичні ризики, динаміку валютних курсів та їх вплив на інфляцію, а також вплив застосованих заходів на економіку.
У ході виступу глава ЄЦБ повторив, що покупки забезпечених активами цінних паперів (ABS) і програми цільового довгострокового кредитування (TLTRO) будуть проводитися протягом не менше двох років і вплинуть на баланс центробанку.
За його словами, керівники ЄЦБ одноголосно готові підтримати додаткові заходи у разі потреби і вже доручили персоналу ЦБ і експертам розробити варіанти таких заходів.
“У відповідь на запит правління персонал ЄЦБ і відповідні комітети Євросистеми прискорили технічну підготовку подальших заходів, які можуть бути своєчасно реалізовані в разі необхідності”, – сказав М. Драгі.
ЄЦБ спостерігає ослаблення імпульсу до зростання, пригніченість інфляційних очікувань в єврозоні, а також відзначає сигнали про необхідність перегляду макроекономічних прогнозів з пониженням, сказав М.Драги.
Глава ЄЦБ знову підкреслив, що обсяг активів на балансі повернеться до рівня 2012 року в результаті реалізації нових програм. Таким чином, мова може йти про збільшення приблизно на 1 трлн євро – поточний рівень становить 2040 млрд євро, пік був досягнутий в червні 2012 року на позначці 3,1 трлн євро.
Збільшення обсягу активів на балансі ЄЦБ в ході стимулюючих програм є наміром, але не самоціллю, підкреслив М.Драгі. Разом з тим він дав зрозуміти, що серед керівництва центробанку немає єдиної думки з формулюванні про баланс.
З червня ЄЦБ вже двічі знижував процентні ставки, надав банкам дешеві довгострокові кредити для підтримки кредитування і почав викуп іпотечних облігацій та активами цінних паперів (ABS). Однак єврозона поки не змогла позбутися загрози дефляції.
Акції Європи і ф’ючерси в США посилили зростання на початку виступу М.Драги, але потім перейшли до зниження.
Євро до 16:55 мск піднявся до $ 1,2392 з $ 1,2326 перед початком прес-конференції і $1,2311 на закриття попередньої сесії, під час якої євро опускався до $1,2301 – найнижчого рівня з серпня 2012 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас