Казахстан вже готовий почати пошуки сланцевого газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстан вже готовий почати пошуки сланцевого газу

Енергетика
1016
Казахстан готовий приступити до геологорозвідувальних робіт з пошуку сланцевого газу, повідомив заступник міністра енергетики республіки Узакбай Карабалін.
“Виділено певні кошти, які дозволяють вже комітетові геології починати планомірні дослідження наявності сланцевого газу на території Казахстану. Країна повинна знати свій потенціал, і для цього проводитимуться роботи. Може бути, вони не будуть такими нагальними, як деякі країни зараз намагаються, і звичайно, повинні проходити із залученням компаній, які вже працюють на цих напрямках “, – сказав він на брифінгу в середу.
Як зазначив У.Карабалін, у разі виявлення запасів сланцевого газу постане питання його використання.
“Я вважаю, що там, де сланцевий газ буде достатньо конкурентоздатним за цінами з природним газом, він може дуже добре використовуватися для внутрішніх потреб, і він може опинитися в тих регіонах, до яких сьогодні не доходять магістральні газопроводи від великих родовищ. При високій собівартості у нього залишиться єдиний шлях – йти на експорт “, – сказав заступник міністра.
“Експорт зменшується у міру збільшення споживання всередині країни, у міру газифікації нових регіонів. Але ми думаємо, що ближче до 2030 року, коли ми припинимо вже закачувати в таких великих обсягах газ в пласти, у нас різко збільшиться його кількість. Тоді вже країна стає експортоспроможною в значних обсягах “, – додав він.
Як повідомлялося, видобуток газу в Казахстані в січні-вересні 2014 року склав більше 31,52 млрд кубометрів (зростання на 1,9%), у тому числі природного газу в газоподібному стані – 15,609 млрд кубометрів (зростання на 4,4%), попутного нафтового газу – 15,915 млрд кубометрів (на рівні минулого року).
У 2013 році в країні було видобуто 41911000000 кубометрів газу (зростання на 4%), у тому числі в газоподібному стані – 20 млрд 419 млн кубометрів (зростання на 0,5%), ПНГ – 21 млрд 331 млн кубометрів (зростання на 7 , 6%). Експорт газу в минулому році зріс на 0,4% – до 20611 млн кубометрів на суму $ 1,957 млрд (зниження на 10,8%).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас