НСМЕП уникає контакту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НСМЕП уникає контакту

Фінтех і Картки
740
На українському ринку безконтактних платежів з’явиться вітчизняний гравець – таку технологію планує запустити Національна система масових електронних платежів. У Нацбанку, який курирує систему, вважають, що використання НСМЕП майже втричі буде дешевше для банків, ніж співпраця з іншими платіжними системами. Банкіри готові активізувати роботу НСМЕП тільки за умови, що вона буде не гірше міжнародних систем.
Безконтактна пропозиція
Нацбанк у пошуках способів просування Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП) готовий копіювати шлях, який вже пройшли в Україні найбільші міжнародні платіжні системи. Українська система планує приступити до використання технології безконтактних платежів. «У 2011-2012 роках Нацбанк почав вводити нові стандарти для НСМЕП, які не вимагали б доробки всієї платіжної інфраструктури. Зараз картками НСМЕП можна користуватися в усій українській інфраструктурі. Крім того, ми працюємо над безконтактними технологіями для карт НСМЕП», – розповів учора заступник голови НБУ Яків Смолій.
Технології безконтактних розрахунків застосовуються в Україні вже близько двох років. Платіжна система MasterCard використовує для цього технологію PayPass, Visa – PayWave. Нацбанк планує купити для НСМЕП аналогічну технологію і припускає, що банкірам буде вигідніше всередині країни користуватися системою НСМЕП для проведення безконтактних платежів, ніж платіжними картками міжнародних систем. «Банки повинні формувати страхові депозити на рахунках міжнародних платіжних систем, щоб системи могли отримати гроші, якщо банк стає неплатоспроможним. А НСМЕП для розрахунків з банками використовує тільки їх коррахунки. Таким чином банки можуть звільнити частину своєї ліквідності », – пояснює Яків Смолій переваги переходу на картки НСМЕП.
Міжнародні платіжні системи (МПС) заробляють в Україні близько $100 млн на рік, оцінюють в НБУ. Витрати на розрахунки за допомогою карток НСМЕП втричі нижче, ніж у МПС: вартість однієї безготівкової транзакції для торгової мережі становить 1,5-2% від ціни товару, а при використанні карт НСМЕП – близько 0,5%.
Довга модифікація
НСМЕП займає все ще невелику частку українського ринку. З 2004 року, коли почалася промислова експлуатація системи, банки-еквайєри випустили близько 10 млн карток. Зараз найбільший обсяг емісії в Ощадбанку, який з 2012 року випустив 8,5 млн карток для виплати компенсацій вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР. При цьому в обігу перебуває близько 200 тис. карток НСМЕП старого зразка. НБУ не веде облік кількості карток систем Visa і MasterCard, але загальна кількість платіжних карток в обігу, за його даними, на 1 жовтня 2014 була 69,7 млн шт.
Нацбанк вирішив привести стандарти НСМЕП у відповідність із загальноприйнятими на ринку в середині 2013 року, коли з 1 червня система почала випуск карток одночасно з магнітною смугою і EMV-чіпом. Стандарт EMV був розроблений компаніями Europay, MasterCard і Visa в 1994 році і використовується міжнародними платіжними системами. До цього часу НСМЕП працювала за стандартом Нацбанку. Тому використання цих карток вимагало від банків установки спеціального програмного забезпечення, що робило їх непопулярними на ринку. Про використання карт НСМЕП за кордоном поки не йдеться.
Банкіри неодноразово заявляли про примусові методи НБУ щодо використання ними НСМЕП. Два тижні тому Міністерство фінансів оголосило, що для виплати зарплат бюджетним організаціям банк повинен буде в обов’язковому порядку стати учасником НСМЕП. Зараз зарплати бюджетникам виплачують 69 установ. 35 з них в НСМЕП не входять. Поки цей документ не прийнятий. «Ми не боремося з Visa і MasterCard. Ми працюємо з банками не так на наказових, а на конкурентних засадах », – запевняє глава НБУ Валерія Гонтарєва.
Ринкові очікування
Банки відзначають, що картами НСМЕП поки ще можна скористатися далеко не скрізь. «Цією карткою можна розрахуватися в багатьох українських магазинах і під час закордонного відрядження. Україна рухається у бік інтеграції у світове фінансове співтовариство, де використання карток міжнародних платіжних систем є однією зі складових. Ми підтримуємо розвиток НСМЕП, але не за рахунок зручності клієнтів та адміністративного впровадження недостатньо розвинених послуг», – говорить віце-президент, директор департаменту розвитку бізнесу Альфа-банку Євген Булах.
Банкіри говорять, що рішення про використання технології НСМЕП буде залежати від її сучасності. «Якщо НСМЕП буде використовувати передові технології, ми тільки за. Але якщо це будуть технології вчорашнього дня, то навіщо міняти шило на мило? Ми запропонували Нацбанку для НСМЕП нашу технологію хмарного NFC і використання для розрахунків читання QR-кодів за допомогою телефонів. Поки Нацбанк думає», – говорить голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет.
Учасники ринку говорять, що якщо ПриватБанку і Нацбанку вдасться домовитися про впровадження цих технологій, то використання карт НСМЕП стане набагато зручніше. «ПриватБанк розробив технології і тепер готовий передати їх Нацбанку практично безкоштовно. Якби таким чином ПриватБанк претендував на отримання контролю над НСМЕП, всі банки були б тільки раді. Але Нацбанк хоче отримати можливість для розрахунку картками НСМЕП у термінальній мережі ПриватБанку, який в свою чергу пропонує їм впровадити кілька нових технологій », – пояснює директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас