У Кабміні розраховують на скасування графіків аварійних відключень електроенергії до 6 грудня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Кабміні розраховують на скасування графіків аварійних відключень електроенергії до 6 грудня

Енергетика
1577
Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан розраховує на скасування застосування диспетчером об’єднаної енергосистеми країни НЕК “Укренерго” графіків аварійних відключень електроенергії до 6 грудня.
“У п’ятницю ми сподіваємося, що ситуація буде врегульована”, – сказав міністр журналістам у Києві у вівторок, зазначивши, що дефіцит потужності в енергосистемі України виник у зв’язку з позаплановим відключенням блоку №3 Запорізької АЕС і припиненням поставок енергетичного вугілля з Росії.
Ю.Продан нагадав, що завершення ремонтних робіт та підключення атомного блоку до енергосистеми очікується 5 грудня. Крім того міністерство і закуповують вугілля українські компанії ведуть активні переговори з російською стороною щодо розблокування вже оплачених поставок.
За його словами, російська сторона посилається на “якийсь форс-мажор і певні обмеження”.
Він також повідомив, що Україна розглядає можливість запуску газомазутних блоків ТЕС, але у зв’язку з тим, що це є “надзвичайно дорогим задоволенням”, їх підключення буде здійснено в крайньому випадку. За його словами, імпорт російської електроенергії або вугілля з РФ для завантаження українських ТЕС є більш вигідним, ніж включення в роботу газомазутних блоків.
Ю.Продан також звернув увагу на те, що в даний час на території України зафіксована більш холодна погода в порівнянні з першими днями грудня минулого року, що призвело до збільшення енергоспоживання.
Як повідомлялося, “Укренерго”, яка здійснює централізовану диспетчеризацію об’єднаної енергосистеми країни, 1-2 грудня змушена застосовувати графіки аварійних відключень електроенергії на всій території країни через брак генеруючих потужностей.
Причиною таких дій НЕК називає дисбаланс між виробництвом і споживанням електроенергії (потужності). Відключення дозволяють запобігти порушенням гранично допустимих режимів роботи гідроелектростанцій і водосховищ країни, дотримуватися узгоджений графік перетоків електроенергії з енергооб’єднанням країн СНД і Балтії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас