Citi погіршив прогноз зростання світової економіки на 2015 р. до 3,1% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Citi погіршив прогноз зростання світової економіки на 2015 р. до 3,1%

Світ
199
Аналітики банку Citigroup Inc. погіршили оцінку загальносвітового економічного зростання на наступний рік на 0,1 процентного пункту – до 3,1%, йдеться в доповіді банку.
У 2014 році Citi очікує зростання глобального ВВП на 2,7%.
За словами економістів, основними локомотивами зростання стануть розвинені країни. Зокрема, темпи збільшення ВВП США і Великобританії в найближчі два роки очікуються на рівні близько 3%.
Citi різко погіршив прогноз динаміки ВВП Росії на 2015 рік – зі зростання на 1% прогноз був переглянутий на зниження на 1%. Крім західних економічних санкцій, негативними факторами для російської економіки стануть зростаюча геополітична невизначеність, прискорення інфляції, слабкість національної валюти і зниження цін на нафту, йдеться у звіті.
Втім, очікується, що в 2016 році економіка Росії повернеться до зростання і збільшиться на 1,7%.
Основними ризиками для світової економіки в цілому названі сповільнення темпів зростання ВВП Китаю (особливо якщо пом’якшення кредитно-грошової політики буде відкладено або не дасть необхідного ефекту), збереження слабкості в економіках єврозони і Японії, а також спад підтримки політичних лідерів процесів глобальної інтеграції.
У числі позитивних факторів вказуються зростання споживчих витрат на тлі здешевлення сировини разом із стимулюючою політикою центробанків. Ці фактори головним чином стосуються розвинених економік, йдеться в звіті.
Також експерти прогнозують наростання відмінностей в кредитно-грошовій політиці центробанків різних регіонів світу. Так, ставка по федеральних кредитних коштах (federal funds rate) у США, згідно з прогнозом Citi, зросте з поточного рівня в 0,25% до 0,5% в четвертому кварталі 2015 року, а потім підвищиться до 0,75% у другому кварталі 2016 року, тоді як базова кредитна ставка ЄЦБ в найближчі два роки залишиться на рівні 0,05%.
Крім того, аналітики очікують збереження тенденції до зростання курсу долара США до євро та ієни. У парі з європейською валютою долар може подорожчати до $1,16 за євро в першому кварталі наступного року з поточного рівня близько $1,24 і може практично зрівнятися з євро до середини 2016 року. Японська валюта може подешевшати до 121 ієни за долар до першого кварталу наступного року і до 130 – до першого кварталу 2016 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас