Гонтарєва: емісійна гривня не потрапила в економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарєва: емісійна гривня не потрапила в економіку

Казна та Політика
5442
Емітована в поточному році гривня не потрапила в економіку або на грошовий ринок, тому не могла чинити девальваційного чи інфляційного тиску.
Про це заявила глава Національного банку Валерія Гонтарєва.
За її словами, випущена гривня мала чітке цільове призначення – фінансування імпорту газу НАК “Нафтогаз”.
“Не весь обсяг емітованих грошей в той чи інший момент реально перебуває на ринку. Наприклад, емісія, яка була зроблена під НАК “Нафтогаз”, вважається погашеною, оскільки на цю суму була продана валюта із золотовалютних резервів для погашення старих боргів Газпрому за поставлений газ на суму 3,1 млрд доларів і єврооблігацій НАК на суму майже 1,7 млрд доларів. Тож ці гроші ніколи і не з’являлися на відкритому ринку, про що я неодноразово говорила, і ніколи не могли розхитувати ситуацію на валютному ринку”, – сказала глава НБУ.
Тому, за словами пані Гонтарєвої, емітована в поточному році гривня не могла чинити ні інфляційного, ні девальваційного ефекту. Глава НБУ розповіла, що з початку 2014 року монетарна база зросла на 23,4 млрд грн або на 7,6%. При цьому загальний обсяг монетарної бази, тобто сума всіх грошей, що були випущені Національним банком і перебувають зараз в обороті, на 27 листопада складає 330,5 млрд грн.
“Це сума, сформована за більш ніж 20-річну історію України, тому говорити про 90 млрд грн емісії за останній тиждень – це просто нонсенс”, – підкреслила глава Нацбанку.
За словами Валерії Гонтарєвої, нинішнє прискорення інфляції ніяк не пов’язане з емісією гривні, а значною мірою сформоване за рахунок девальваційного ефекту.
“Зараз інфляція на 70% має девальваційну складову і тільки на 30% пов’язана з підняттям тарифів на газ та електроенергію. Це пов’язано з відкритістю нашої економіки, дуже багато товарів ми досі не навчилися виробляти в країні, а продовжуємо їх імпортувати”, – пояснила глава НБУ.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас