Депозити врівноважать — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозити врівноважать

Кредит&Депозит
1059
Центробанк вирішив привести резерви під валютні та гривневі рахунки до єдиного рівня. НБУ на зустрічі з банками повідомив їм, що банки будуть відкладати 3% резервів під депозити, залучені на конкретний термін, і 6,5% – під поточні рахунки. Для споживачів банківських послуг це означає, що тепер ставки за валютними вкладами можуть почати підвищуватися, а за гривневими, навпаки, – навіть знизитися.
Без оглядки на валюту
Нацбанк в ході щотижневої зустрічі з банкірами попередив їх про намір переглянути резерви під залучені кошти, розповів FinMaidan учасник зустрічі. Зараз резервування по гривневих рахунках і депозитах становить 0%. При залученні іноземної валюти на поточні рахунки використовуються ставки в 10% і 15% для юридичних та фізичних осіб відповідно, за короткостроковими вкладами – 10%, довгостроковими вкладами – 7%. НБУ планує зробити ставку резервів єдиної незалежно від валюти залучення: під будь-які депозити на заздалегідь визначений термін ставка складе 3%, під вклади до запитання – 6,5%.
Зниження рівня резервування по вкладах в іноземній валюті дозволить банкам вивільнити значну частину заморожених в НБУ коштів. «Дане рішення НБУ зменшить обсяг обов’язкових резервів як мінімум з 34 млрд до 28 млрд грн, що дасть системі ліквідність близько 6 млрд грн. У ситуації, коли валютні вклади переоцінені, а формування обов’язкових резервів відбувається в гривні, ми вважаємо дане рішення своєчасним та адекватним, – говорить скарбник банку «Фінанси і Кредит» Олександр Александров. – У розрізі валют депозити в гривні становлять 54% на кінець жовтня. Завдяки цьому рішенню, формування резервів буде відбуватися по всій базі депозитів і рахунків на вимогу, що хоча і призведе до незначного подорожчання пасивів в гривні, але згладить ефект зростання еквівалента залишків депозитів в іноземній валюті». Ці ресурси можуть бути спрямовані в тому числі і на кредитування.
Наслідки будуть різними для різних кредитних установ. «Для банків з високим пайовою участю валютних пасивів в структурі балансу це, можливо, полегшить виконання норми обов’язкового резерву. Але для банків, у яких обсяг валютних пасивів порівняно з гривневими незначний, це може обернутися збільшенням обов’язкового резерву в два, а то й три рази», – зазначає начальник департаменту операцій на фінансових ринках Укрсоцбанку Катерина Володіна. Як повідомляв FinMaidan, через відтік з банківської системи понад $7 млрд, ще навесні було введено обмеження на виплату депозитів в інвалюті.
Валюта стане привабливішою
Залучення грошей в гривні стане менш цікавим для банків, так як їм доведеться платити за те, що для них поки безкоштовно. «При нульових ставках резерву банки були більше зацікавлені саме в гривневій складовій пасивів. При нових умовах їм цікаво буде залучати як гривневі, так і валютні пасиви, і не тільки на рахунки за терміном, але й на поточні. Так що цілком можливо, що за валютними вкладами ставки піднімуться, але теж незначно. Вони і так на досить високому рівні », – говорить Катерина Володіна.
Для громадян це означатиме, що ставки за гривневими депозитами і рахунках можуть трохи знизитися, оскільки банкам буде дорожче їх залучати. Зараз вартість річних роздрібних депозитів у гривні, за даними індексу UIRD, становить 20,8% річних. Ставка за річними депозитами у доларах становить 9,2%, а в євро – 7,92%.
Банкіри поки не беруться прогнозувати, як сильно знизяться процентні ставки за валютними депозитами після опублікування рішення НБУ. «Зниження нормативів резервування депозитів і коштів на вимогу у валюті вплине на розрахунок ефективної ставки вартості ресурсів. Однак ми вважаємо, що на тлі відтоку депозитів із системи зниження ефективної ставки за рахунок зміни норми резервування мінімально вплине на рівень ставок за депозитами юридичних і фізичних осіб», – зазначає Олександр Александров.
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас