Кабмін затвердив порядок отримання і видалення з реєстру відбитків пальців для одержувачів біометричних паспортів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін затвердив порядок отримання і видалення з реєстру відбитків пальців для одержувачів біометричних паспортів

Казна та Політика
620
Кабінет міністрів України затвердив порядок отримання та вилучення з Єдиного державного демографічного реєстру, а також знищення оцифрованих відбитків пальців рук особи, яка отримує паспорт або інший документ з безконтактним електронним носієм інформації.
Як наголошується на сайті українського уряду, відповідну постанову №669 26 листопада підписав прем’єр Арсеній Яценюк. Постанова набирає чинності в перший день наступного 2015 року.
Відповідно до затвердженого порядку, оцифровані відбитки вказівних пальців вносяться в безконтактний електронний носій у разі оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта України, службового паспорта України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, проїзного документа біженця.
Оцифровані відбитки пальців виходять і вносяться до реєстру за письмовою згодою особи, якщо їй виповнилося 16 років. Для осіб віком 12-16 років потрібна письмова згода її батьків або усиновителів, опікунів, піклувальників або інших законних представників.
Відбитки знімає, сканує і цифрує посадова особа територіального органу Державної міграційної служби або закордонної дипломатичної установи. Після сканування відбитки передаються по захищених каналах зв’язку в Головний обчислювальний центр Єдиного державного демографічного реєстру, який, у свою чергу, формує пакет даних, що вносяться до документу, що оформлюється, і передає їх до Державного центру персоналізації документів, який вносить відбитки в безконтактний електронний носій.
При видачі документа в реєстрі робиться відповідна відмітка, після чого оцифровані відбитки пальців вилучаються і знищуються з відомчої інформаційної системи з інформуванням про це Головного обчислювального центру реєстру. Уповноважені посадові особи Держцентру персоналізації документів, Головного обчислювального центру реєстру та відомчих інформаційних систем складають електронні акти вилучення і знищення оцифрованих відбитків. Форму і формат таких актів визначає МВС.
Як повідомлялося, в травні нинішнього року Кабінет міністрів України ухвалив початок виготовлення, оформлення та видачу біометричних закордонних паспортів з 1 січня 2015 року. Уряд затвердив зразок бланка, технічний опис та порядок оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм.
22 липня нинішнього року Верховна Рада України прийняла закон, згідно з яким відбитки пальців громадян України будуть вноситися до Єдиного державного демографічного реєстру і в документи для виїзду за кордон. Закон дає правові підстави для внесення оцифрованих відбитків пальців в безконтактні електронні носії паспорта громадянина України, дипломатичного та службового паспортів, посвідчень моряка, члена екіпажу, особи без громадянства для виїзду за кордон і проїзного документа біженця.
8 серпня президент України Петро Порошенко підписав закон №1601-VII, яким дозволяється внесення до біометричних закордонних паспортів відбитків пальців рук. Відповідно до закону, відбитки пальців рук визначаються як одні з основних біометричних даних особи та будуть вноситися на безконтактний електронний носій документів для виїзду за кордон, що дозволить ідентифікувати людину при перетині кордонів. Цей документ дозволить забезпечити виконання рекомендацій європейських фахівців щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас