Ставка на життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставка на життя

Особисті фінанси
525
Премії компаній зі страхування життя знижуються, тому щоб зберегти бізнес, страховики переходять від повільно зростаючого сегмента накопичувального страхування життя до більш перспективних ризикових продуктів. Підлаштовуючись під запити економічної кризи, вони пропонують клієнтам дешевші, але і коротші договори страхування життя.
Падіння премій компаній зі страхування життя за дев’ять місяців поточного року склало 14% – до 1,3 млрд грн, підрахували в Лізі страхових організацій України (ЛСОУ). При цьому на пенсійне та накопичувальне страхування життя припало близько 600 млн грн страхових платежів (46,3%), на страхування на випадок смерті – 80 млн грн (6,2%), на інші види страхування життя – 617 млн грн (47, 6%).
Загальне зниження ринку було викликано падінням грошових надходжень в сегменті банківського страхування: згортання кредитної активності банків спричинило різке скорочення кількості нових договорів страхування життя позичальників.
Частково це падіння компенсувало класичне страхування життя. За словами президента ЛСОУ Олександра Залєтова, премії в накопичувальному сегменті зросли майже на 15%, проте кількість договорів збільшилася всього на 4%. «Зростання премій сталося в результаті перерахунку премій за договорами, прив’язаним до валюти», – уточнив він. Але цей тренд не був масовим. СК Aegon Life Ukraine, яка є лідером в сегменті пенсійного страхування життя, скоротила обсяг премій в цьому сегменті на 3,9% (до 9,6 млн грн), а «АСКА-Життя», що входить в топ-5 цього сегмента, – на 13,5% (2,7 млн грн), «Блакитний поліс» – на 17,9% (1,1 млн грн). Тому незважаючи на незначне зростання кількості нових договорів в цьому сегменті, страховики не бачать перспектив в накопичувальному страхуванні.
У той же час в сегменті страхування життя на випадок смерті практично всі компанії, що ввійшли в топ-5, зафіксували зростання платежів: «Ренесанс Життя» збільшила збори на 3084,6% (до 52,5 млн грн), «PZU Україна страхування життя »- на 231,8% (до 19,9 млн грн), «Уніка-Життя»- на 75,6% (до 1,5 млн грн), «АСКА-Життя»- на 354,1% (до 1 , 4 млн грн). Скоротила обсяги тільки «МетЛайф» – на 36,8% (до 2,5 млн грн).
Плата за ризик
Найближчим часом страховики планують робити акцент саме на розвитку ризикового страхування життя. «В умовах складної економічної ситуації потребам і розуміння клієнтів більше відповідають ризикові договори страхування життя. Незважаючи на те що ми втрачаємо деяких клієнтів за накопичувальними видами страхування життя, ми укладаємо нові договори за ризиковими програмами, що не настільки затратні для бізнесу, як накопичувальні, але дозволяють забезпечити соціальний захист персоналу на більш високому рівні», – вважає генеральний директор СК «PZU Україна страхування життя» Збігнєв Шолига.
За словами директора управління з підтримки страхування СК Aegon Life Ukraine Ліани Шарвадзе, основні і найбільш затребувані ризики, які включаються в ризиковий договір страхування, – це смерть з будь-якої причини, смерть в результаті нещасного випадку, смерть внаслідок ДТП, критичне захворювання (наприклад, злоякісне онкологічне захворювання, інфаркт міокарда, інсульт, ішемічна хвороба серця, ниркова недостатність, трансплантація органів), травматичне пошкодження, інвалідність і – ІІІ груп і хірургічне втручання. Основна відмінність такого поліса – це відсутність накопичувальної частини. Ризиковий поліс працює аналогічно полісом КАСКО або страхування майна: страховик виплачує тільки в тому випадку, якщо стався страховий випадок.
Якщо ж протягом дії договору страхування випадки, передбачені ним, не відбулися, то договір просто закінчується, і ніяких виплат не відбувається. «Такий поліс забезпечує страховий захист, але програми накопичення в ньому немає», – підкреслює операційний директор СК «PZU Україна Страхування життя» Марина Наумова.
Відповідно тарифи з ризикового страхування нижче, ніж за накопичувальним. «Адже для того щоб отримати після закінчення дії договору круглу суму, значну частину цієї суми потрібно заплатити страховику у вигляді страхової премії за накопичувальним договором. Наприклад, при укладенні договору на десять років для чоловіка 35-річного віку тариф за основною програмою в ризиковому полісі складе 1%, а в накопичувальному – 10%», – пояснює Марина Наумова.
У Aegon Life Ukraine підрахували, що якщо чоловік у віці 30 років укладає накопичувальний договір, який включає в себе такі ризики, як смерть за будь-якої причини, смерть в результаті нещасного випадку, смерть внаслідок ДТП, критичне захворювання і травматичне пошкодження на п’ять років, а очікувана страхова сума при настанні ризику – 100 тис. грн, то щорічний платіж складе 19,1 тис. грн. У той же час аналогічний ризиковий договір передбачає щорічний платіж у розмірі 2,3 тис. грн.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас