Гіперінфляція чи повна невиплата боргів по зарплатам - таке майбутнє малюють експерти для українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гіперінфляція чи повна невиплата боргів по зарплатам - таке майбутнє малюють експерти для українців

Казна та Політика
7103
Заборгованість з виплат заробітної плати в Україні на початок листопада збільшилася до 2,2 млрд грн. Однак, ці борги навряд чи будуть погашені, вважає керівник економічних програм Міжнародного фонду “Єдиний світ” Всеволод Степанюк.
“Я більше сумніваюсь в частині комерційних підприємств, ніж державних. Розглянемо такий приклад: чи стане людина судитись за свою зарплату? Для цього потрібно мати гроші. Тому судитись скоріше за все не буде. Якщо людина звільнилась, наприклад, з підприємства, то можна забути про ці борги. Крім того, підприємство може оголосити себе банкрутом”, – пояснив експерт
“Що стосується державних підприємств, то крупні концерни розрахуються рано чи пізно. Але зараз стоїть питання про існування держави як інституту. Якщо вона припинить своє існування, тоді ніхто не заплатить. Ми маємо прекрасний досвід 91-го року, коли зникла одна держава і виникла нова, і існуючі борги ніхто платити не збирався”, – додав він.
Проте завідуюча відділом соціальних проблем ринку праці Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Лариса Лісогор не настільки категорична. 81,6% заборгованості припадає на економічно активні підприємства, і лише 16,8% – на підприємства-банкрути. Тому шанси на те, що працюючі підприємства зарплату виплатять – є.
“Проте у нас був досвід гіперінфляції, і питання інше – чого будуть вартувати ці заробітні плати, які були на той момент, через півроку, рік. Постає ще інше питання – індексації цих заробітних плат”, – зауважила Лісогор.
За даними Держстату, тільки за жовтень борги збільшилися на 14,4% в порівнянні з вереснем, а з початку року – майже в два рази, на 193%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас