Ціна нафти на рівні $100 за барель вигідна всім - впевнений міністр нафти Анголи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна нафти на рівні $100 за барель вигідна всім - впевнений міністр нафти Анголи

Енергетика
799
Ціна нафти на рівні $100 за барель вигідна всім, заявив сьогодні у Відні міністр нафти Анголи Хосе Марія Ботельо де Васконселос. Про це повідомляє агентство Dow Jones.
Міністр також висловив бажання, щоб ціна на нафту повернулася на рівень $100 за барель.
“Це вигідно для всіх нас: для ринків, країн, інвесторів і споживачів”, – сказав він. При цьому міністр зазначив, що очікує від ОПЕК 27 листопада досягнення такої угоди, яка стабілізує ринок, натякнувши, що він сам може підтримати пропозицію стримати виробництво нафти країнами ОПЕК.
Крім того, Хосе Марія Ботельо де Васконселос порівняв поточну ситуацію з 2008 роком, коли країни ОПЕК серйозно урізали видобуток нафти, щоб зупинити падіння цін на нафту. “Ми проаналізуємо ситуацію і, я думаю, прийдемо до консенсусу”, – сказав міністр.
Як раніше повідомляв ТАСС, 27 листопада у Відні відбудеться зустріч міністрів країн-учасниць ОПЕК, на якій може бути розглянуте питання про скорочення видобутку.
Однак серед міністрів немає єдиної думки. Саудівська Аравія з жовтня знижує ціни по азіатським контрактам. На цьому тлі глава МЗС Венесуели Рафаель Рамірес оголосив, що країна підготувала пропозиції щодо запобігання подальшого зниження цін і винесе їх на сесію ОПЕК. Постійним прихильником скорочення поставок і підтримки котирувань виступає і Іран.
З червня вартість бареля нафти сорту Brent обвалилась приблизно на 30%. Основна причина цього падіння, на думку управління енергетичної інформації США (EIA), полягає у зростанні видобутку нафти в США і обсягу поставок сировини з Саудівської Аравії на світовий ринок.
При цьому EIA знизило прогноз ціни на Brent в 2015 році зі $101,67 за барель до $83,42, а Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозує зниження споживання нафти в першому кварталі 2015 приблизно на 1%, до 92,6 млн барелів на день.
На думку МЕА, поточна ситуація посилює тиск на ОПЕК, тому організації все важче буде відмовитися від зниження квот на видобуток.
Зниження прогнозів щодо попиту на нафту в світі супроводжується спекуляціями про загрозу “цінової війни” в експортному картелі ОПЕК, що забезпечує близько 40% світових поставок сировини. Ринок стискається, і постачальники нафти починають боротися один з одним за частку в глобальних продажах, вважають експерти.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас