Експерти МВФ рекомендують Києву знизити плату за користування надрами при видобутку газу з 2015 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти МВФ рекомендують Києву знизити плату за користування надрами при видобутку газу з 2015 року

Енергетика
332
Експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ) рекомендують українській владі знизити з січня 2015 розмір плати за користування надрами при видобутку природного газу приватними компаніями з максимальних 55% до 28%, повідомило джерело в уряді.
Співрозмовник агентства розповів, що група експертів МВФ, спеціально запрошена Міністерством фінансів України для розробки пакету рекомендацій у сфері оподаткування ресурсовидобувних секторів економіки, днями надала свої остаточні рекомендації для удосконалення фіскальної політики держави.
Зокрема, першочергова порада МВФ полягає в зниженні з 1 січня 2015 року тимчасово піднятої урядом плати за видобуті нафту і газ до рівня липня 2014, але водночас зберігши введений стимулюючий коефіцієнт 0,55% для нових свердловин. Крім того, посилаючись на світову практику та особливості розробки українських покладів, у середньостроковій перспективі пропонується низка заходів з удосконалення системи оподаткування за рахунок введення спеціального податку на надприбуток, а також гарантування надрокористувачу фіскальної стабільності за принципом, закладеним в угодах про розподіл продукції.
“Для експертів МВФ, які традиційно суворо слідкують за дохідною частиною бюджету України та відстоюють зниження її дефіцитних статей, стала очевидна контрпродуктивність аномального підвищення податкового тягаря на галузь, що загрожує падінням темпів приросту видобутку власних ресурсів і відтоком інвестицій з України. За їхніми побоюваннями, це може привести до поглиблення залежності України від імпортних джерел постачання енергоносіїв та подальшої дестабілізації економічної ситуації в країні”, – відзначило джерело.
Як повідомлялося, партія “Блок Петра Порошенка” пропонувала, у початковому варіанті коаліційної угоди, взяти зобов’язання щодо встановлення диференційованої плати за користування надрами для приватних газодобувних підприємств на рівні не вище 30% з 1 січня 2015 року. Також пропонувалося гарантування їх незмінності протягом найближчих 5 років.
У липні поточного року український парламент збільшив до січня 2015 плату за користування надрами для природного газу, що реалізується не для потреб населення з 28% до 55% (для газу з покладів до 5 км) і до 15% до 28% (для газу з покладів понад 5 км).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас