НБУ погодився звузити коло інсайдерів банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ погодився звузити коло інсайдерів банку

Фондовий ринок
2768
Національний банк України підтримав ініціативу Асоціації “Український Кредитно-Банківський Союз” і дозволив банкам виключати з кола пов’язаних осіб (інсайдерів) керівників відокремлених підрозділів, що не роблять значного впливу на управління банком, визначення його кредитної, інвестиційної та облікової політики. Відповідне рішення закріпили в Постанові НБУ № 723 від 17.11.2014, яким внесли зміни до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні, затвердженої постановою НБУ № 368 від 28.08.2001 р, повідомили в прес-службі УКБС.
У серпні п.р. УКБС ініціював перед НБУ необхідність уточнення в Постанові № 368 критеріїв, за якими банки могли б визначати приналежність керівників відділень до пов’язаних осіб (інсайдерів). Зокрема, не включати до переліку інсайдерів керівників відділень банку, які хоч і належать за посадою до управлінського персоналу, але здійснюють тільки загальний нагляд за операційною роботою підрозділу і не мають значного впливу на управління або діяльність банку в цілому як суб’єкта господарювання – юридичної особи. Адже назріла нагальна необхідність раціоналізувати невиправдано великий обсяг інформації, яка акумулюється банками з розгалуженою мережею відділень і подається в НБУ в рамках контролю за пов’язаними особами (інсайдерами).
В УКБС зазначають, що позитивне рішення Нацбанком цього питання дозволило удосконалити нормативне регулювання з визначенням належності управлінського персоналу до числа пов’язаних осіб та погодити його з міжнародними стандартами.
Зокрема, відповідно до вимог МСФЗ 24 “Розкриття інформації про операції з пов’язаними особами”, особа вважається пов’язаним з банком, якщо вона: а) володіє істотною участю або часткою у капіталі банку, що надає такій особі можливість значно впливати на банк; г) є членом ключового керівного складу банку чи материнської компанії банку.
Також на підставі пункту 5 МСФЗ 24 ключовий управлінський персонал – це ті особи, які безпосередньо чи опосередковано мають повноваження і несуть відповідальність за планування, управління і контроль діяльності підприємства, зокрема, будь-директор (виконавчий чи інший) цього суб’єкта господарювання.
“Вирішення питання звільнить банки і регулятора від обробки значного обсягу зайвої інформації щодо керівників відділень банків, які не впливають на управління банком. А значить, дозволить уникнути додаткових, нераціональних витрат банківської системи, яка на 01.11.2014 має 13,496 млрд збитків, тоді як ще на початку ц.р. мала 14,36 млрд доходу, – зазначив Генеральний директор Асоціації “Український Кредитно-Банківський Союз” Галина Оліфер. – у поточних умовах важливо, щоб НБУ оперативно розглядав пропозиції банківського співтовариства, спрямовані на вдосконалення банківської діяльності відповідно до міжнародних стандартами, а також на скорочення витрат не тільки банків, але й самого регулятора”.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас