Банкіри виступають за скасування валютних аукціонів НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри виступають за скасування валютних аукціонів НБУ

Валюта
3963
Незалежна асоціація банків (НАБУ) рекомендує Національному банку України (НБУ) скасувати проведення валютних аукціонів.
Про це йдеться в листі НАБУ на адресу НБУ.
У НАБУ вважають, що проведення аукціонів, які не задовольняють навіть 1% від суми накопиченого відкладеного попиту на валюту, лише збільшують його, а отриманий курс не відображає ринковий або зважений. В результаті більшість експортерів не квапляться заводити експортну виручку в Україну, намагаючись проводити розрахунки за її межами, або використовують різні схеми розрахунків.
“Наявність різних домовленостей про утримання курсу стає для бізнесу сигналом про неринковий курс валют і збільшує очікування зростання курсу вище“договірного”. Чим швидше ринок сам встановить курс, за яким більшість суб’єктів ринку будуть готові проводити розрахунки, тим швидше ринок наповниться валютою за рахунок збільшення обсягів продажів експортерами валютної виручки та зменшення попиту по неконкурентоспроможних імпорту, і тим швидше курс гривні почне зміцнюватися до зваженого”, – вказується в листі НАБУ.
Асоціація також пропонує привести облікову ставку до рівня, який відповідає показникам прогнозованої інфляції.
Крім того, НАБУ вказує на доцільність збільшення відсотка обов’язкових резервів в НБУ на залишки в банках у гривні.
“Такими діями можна досягти зменшення грошової маси, що позитивно відіб’ється на зменшенні спекулятивного попиту на іноземну валюту”, – йдеться в повідомленні.
НАБУ також пропонує вжити заходів щодо цільової підтримки окремих системних банків, які можуть відчувати значне погіршення власної ліквідності внаслідок збільшення обсягів резервування, з одночасним обмеженням активної діяльності таких банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас