Компанії з вітроенергетики готові судитись за порушення в перерахунку “зеленого” тарифу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компанії з вітроенергетики готові судитись за порушення в перерахунку “зеленого” тарифу

Енергетика
585
Компанії, що працюють у сфері вітряної енергетики, готові захищати свої права у суді, якщо Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, не відновить перерахунок “зеленого” тарифу на електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел.
“Про плани розвитку галузі на найближчі 1-2 роки можна забути. А якщо збережуться тенденції цього року – девальвація, скасування пільг, відсутність переіндексації тарифу, війна – то галузь взагалі може зникнути”, – розповів директор компанії “Вінд Пауер” Герман Айнбіндер. За його словами, нові проекти не будуть виходити на окупність.
“Було надіслано вже кілька листів в НКРЕ. Не послідувало ніякої реакції. Коли ми кажемо – чому ви порушуєте закон? Ми будемо подавати в суд. Нам відповідають: подавайте. Завжди можна знайти спільне рішення. Але зараз – діалог відсутній”, – додав голова Правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.
Як пояснив радник Юридичної фірми “Астерс” Ярослав Петров, є положення закону “Про електроенергетику”, в якому йдеться про те, що фіксований мінімальний тариф на відновлювану енергетику розраховується з прив’язкою до курсу євро станом на 2009 рік і перераховується щомісячно на момент формування тарифу. “Є спеціальний порядок по розрахунку “зеленого” тарифу і там прописано переглядати тариф щомісячно в разі змін курсу. Ніяких обмовок немає”, – зазначив юрист. Водночас іноземні інвестори, які вкладали у розвиток вітроенергетики в Україні можуть ініціювати позови до Міжнародного інвестиційного арбітражу з метою захисту своїх інтересів.
Нагадаємо, “зелені” тарифи на електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел, почали діяти в Україні з 2009 року. Однак, із серпня 2014 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики припинила перераховувати тариф відповідно до курсу євро.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас