Ігнорування перерахунку “зеленого” тарифу відлякає від України останніх інвесторів, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ігнорування перерахунку “зеленого” тарифу відлякає від України останніх інвесторів, - експерт

Енергетика
725
“Зелені” тарифи на електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел, почали діяти в Україні з 2009 року, з підписанням відповідного закону. Однак, із серпня 2014 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики з серпня припинила перераховувати тариф. Ставка “зеленого” тарифу прив’язана до курсу євро і має встановлюватися щомісяця НКРЕ.
“Витрати вітряних компаній в комплексі для ринку електроенергії – невеликі. Але для кожної компанії 20-30 мільйонів гривень, які їм недораховують, сильно впливають. Компаніям треба розраховуватсия за кредитами, які вони брали саме в євро. Сьогодні є прецедент – ми купуємо вугілля в Африці, в Австралії. Якщо порахувати вартість цього вугілля і електроенергії, яку ми отримаємо, вона набагато дорожче, ніж на сьогодні тариф по вітряній енергетиці”, – зазначив Андрій Конеченков, голова Правління Української вітроенергетичної асоціації.
Крім того, Україна брала на себе ряд зобов’язань, підписуючи Угоду про асоціацію України з ЄС. Серед них – зобов’язання з розвитку відновлюваної енергетики. “До 2020 року в енергетичному балансі її частка має становити 11%. На сьогодні, якщо не брати до уваги ГЕСи, альтернативна енергетика займає в загальному балансі займає менше 1%. Треба ще дуже багато зробити, аби досягнути необхідного обсягу”, – пояснив заступник голови агентства Держенергоефективності України Сергій Дубовик.
“Одна з нагальних проблем – не перераховується величина, яка має перераховуватись кожен місяць. Збитки, які несуть компанії, впливають і на ті показники, які закладались у проекти. На сьогодні це є негативним сигналом для тих, хто ще не зайшов, але планував зайти на наш ринок. Такий розвиток подій може викликати відтік інвестицій з цієї галузі, а потім і з інших. Це ланцюгова реакція. У нас і так ситуація не сприяє залученню інвестицій”, – додав він.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас