Бізнесу стало простіше платити податки, але так буде недовго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнесу стало простіше платити податки, але так буде недовго

Казна та Політика
841
За останній рік Україна піднялася в рейтингу країн за простотою сплати податків Paying Taxes 2015 з 164 ї на 108 у позицію. Цей «хіт-парад», який відбиває величину податкового та адміністративного тягаря на середню по величині компанію в різних країнах світу, складається Світовим банком спільно з PwC і є частиною рейтингу по легкості ведення бізнесу Doing Business. Саме завдяки стрімкому ривку вгору в податковій табелі про ранги України піднялася в Doing Business 2015 відразу на 16 позицій і посіла 96 е місце серед 189 держав.
Віртуальна реальність
Україна продемонструвала поліпшення в усіх трьох складових оподаткування – кількість податкових платежів, час, що витрачається на сплату податків, загальна ставка оподаткування. Втім, скорочення кількості платежів відбулося лише формально. Це відбулося головним чином за рахунок переходу основної частини платників податків на електронну подачу звітності по єдиному соціальному внеску, каже менеджер відділу податкових та юридичних послуг PwC Україна Олександр Буряк. Перехід з паперової на електронну звітність стався після того, як з 1 жовтня 2013 адмініструвати єдиний соцвнесок (ЄСВ), замість Пенсійного фонду стало Міністерство доходів і зборів, яке очолював на той момент Олександром Клименко. В результаті якщо до жовтня минулого року лише 38% платників звітували в онлайні, то до кінця року їх частка зросла до 77%. А в першому півріччі поточного року таких було вже більше 90%. «Згідно з умовами визначення даного індикатора, якщо основна частина платників податків подає звітність і сплачує податок або збір за допомогою електронних засобів зв’язку, то показник з окремого податку буде дорівнює одному, навіть якщо реальна кількість платежів буде більше», – пояснює Олександр Буряк. Крім того, перехід в онлайн скоротив і час на заповнення податкової звітності з 390 до 350 годин на рік.
Також завдяки зниженню ставки з податку на прибуток з 21% в 2012 р до 19% в 2013 р відбулося зменшення загальної ставки оподаткування з 54,9% до 52,9%. Це «послаблення» було передбачено ще в прийнятому в 2010 р Податковому кодексі. Правда, спочатку на 2014 року було заплановано зниження до 16%, але Міжнародний валютний фонд порадив з цією справою особливо не поспішати, пам’ятаючи про постійно виникаючі проблеми з наповненням скарбниці. Також на користь цьому індикатору пішло те, що Міндоходів дозволило компаніям при здійсненні поточних податкових платежів враховувати збитки минулих періодів.
Обмежені маневри
Втім, успіхи України в нинішньому рейтингу применшують можливості її просування в майбутньому. На сьогоднішній день вже фактично вичерпаний найбільш популярний до цих пір ресурс для підвищення рейтингу – зниження кількості платежів. «Даний індикатор досяг мінімальної позначки. Зараз в дослідженні враховуються п’ять податків – на прибуток, ПДВ, ЄСВ, земельний і екологічний. І по кожному з них береться найменша величина – один платіж на рік », – каже Олександр Буряк. Це означає, що подальше поліпшення можливе тільки за рахунок відмови від одного з цих п’яти податків або зменшення їх бази оподаткування.
Зниження з початку поточного року ставки податку на прибуток з 19% до 18%, на думку Олександра Буряка, на просування вгору особливо розраховувати не дозволяє. «Навіть якщо загальна ставка оподаткування зменшиться відповідно на 1% і складе 51,9%, це навряд чи дозволить Україні просунутися за даним індикатором», – вважає він. Аналогічний показник в країнах Європи та Центральної Азії – 34,9%, а в країнах ОЕСР – 41,3%.
Бізнесу стало простіше платити податки, але так буде недовго
Правда, Міністерство фінансів і ДФС пропонують ще знизити ставку ЄСВ, але наскільки значно вона зменшиться – поки не відомо. В теперішній концепції реформи закладено скорочення ставки до 15%, але в проекті коаліційної угоди йдеться про 18%.
Час – гроші
Час заповнення звітності та підготовки платіжних документів і зовсім може знову вирости в майбутніх рейтингах. За 2014 нічого не було зроблено для спрощення декларування податків, зате додалися додаткові завдання, зазначає Буряк. Наприклад, адміністрування військового збору, що збільшило час підготовки «зарплатної» звітності.
Втім, серйозний удар щодо використання часу, який бізнес витрачає на вирішення податкових питань, може нанести введення електронного адміністрування ПДВ в 2015 р. Відповідний закон був прийнятий в кінці липня і вступає в силу з 1 січня. Але документ, на жаль, далекий від досконалості. «Без відповідної оцінки всіх можливих ризиків і вирішення безлічі проблемних питань це нововведення може привести до непрогнозованих наслідків, як для кожного окремого суб’єкта господарської діяльності, так і для економіки України в цілому», – йдеться в листі Європейської бізнес асоціації до керівництва країни. В доопрацюванні потребує порядок врахування від’ємного значення сум ПДВ, накопиченого за минулі періоди, відзначає партнер «ВТС Консалтинг» Олександр Шемяткін.
Також потрібно вдосконалити порядок обліку сум для відшкодування майбутніх періодів, зарахованих в рахунок зменшення податкових зобов’язань з ПДВ, які були задекларовані до січня 2015 року, говориться в листі ЄБА. Залишається невирішеним і питання відшкодування ПДВ, до якого не застосовується система автоматичного відшкодування.
З цієї причини з пропозицією відкласти або скасувати введення електронного адміністрування ПДВ до президента і прем’єра вже звернулися ЄБА, Федерація роботодавців України, Конфедерація будівельників України, Інтернет асоціація України та багато інших громадських організацій. Однак Мінфін, як заявив заступник міністра Денис Фудашкін у вівторок, наполягає на реалізації цієї ініціативи саме з 1 січня. В результаті Україна в рейтингу Paying taxes 2017 по часу заповнення звітності ризикує відкотитися до торішніх показників, а можливо, і нижче.
Олена Снєжко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас