Україна - країна Bitcoin — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна - країна Bitcoin

Казна та Політика
1876
Минулого тижня Національний банк України заявив, що використання Bitcoin може супроводжуватися підвищеним ризиком. Миттєво за цей інструмент заступилася Інтернет-громадськість, висміявши НБУ. А українська Bitcoin Foundation Ukraine частково опротестувала заяву банківського регулятора. Однак ситуація з використанням криптовалюти неоднозначна. Через активне використання Bitcoin у країні, в якій проводиться АТО, до України можуть виникнути питання з боку FATF.
У роз’ясненні НБУ зазначалося, що «під час використання «віртуальної валюти/криптовалюти» Bitcoin існує фактор підвищеного ризику, пов’язаний із цією послугою, у тому числі, децентралізованість операцій. Міжнародне поширення таких платежів робить цю категорію послуг привабливою для протиправний дій».
«У своєму повідомленні НБУ зазначив, що використання Bitcoin на території України на сьогодні не відповідає законодавству України. Ми звернули увагу на те, що Національний банк України бачить ряд критично важливих ризиків при його використанні, на які ми не можемо вплинути або запобігти їм. Для розрахунків і переказів коштів ми рекомендували використовувати системи, які зареєстровані НБУ», – уточнює директор департаменту платіжних систем і розрахунків НБУ Віктор Кравець, додаючи, що якщо людина хоче, вона може використовувати Bitcoin, але в такому випадку всі ризики, в тому числі правові, платник і одержувач нестимуть самостійно.
Bitcoin Foundation Ukraine негайно виступили із зустрічною заявою. Перш за все, вони підкреслили, що НБУ не забороняв використовувати Bitcoin. «Bitcoin змінить світ не менше, ніж глобальна мережа Інтернет», – заявили віртуальні романтики.
Нагадаємо, що в світі Bitcoin вважаються «сірим інструментом». Їх приймають до оплати деякі комп’ютерні магазини, розробники ПЗ, кафе в Кремнієвій долині. Як раніше писав Forbes, у грудні 2013-го на торговому майданчику 4chan за біткоіни було продано Lamborghini вартістю $200 000. На Львівській площі в Києві, навпроти головного офісу податкової, діє кіоск, в якому є термінал поповнення віртуальних рахунків Bitcoin. Заступник голови правління ПриватБанку Олександр Вітязь вважає, що «популяризації Bitcoin в якості платіжного інструменту в нашій країні заважає складність володіння для звичайного споживача й далека від режиму реального часу швидкість розрахунків. Втім, як усі правильні недоліки, і перше, і друге є продовженням переваг системи Bitcoin».
«Ми плануємо дати можливість користувачам працювати з Bitcoin і використовувати цей інструмент для побудови певних платіжних процесів», – каже Юрій Костів, генеральний директор і керуючий партнер у компаніях Dev iQ і BanQ. В минулому IT-директор Альфа-Банку, Костів зараз займає пост генерального директора і є керуючим партнером у компаніях Dev iQ і BanQ, які займаються розробкою і просуванням платіжних і банківських IT-рішень, зокрема, системи самообслуговування Open BanQ. Її впроваджено в кількох українських банках, тепер BanQ робить спроби запустити кілька В2С-проектів.
Підприємець не поділяє недавно озвучену позицію «невтручання» НБУ стосовно Bitcoin. «Зрозуміло, що це не зовсім вдалий час, але дарма поставили на ігнор – технологія багатообіцяюча», – зазначив Костів. Розглядати Bitcoin у якості альтернативної «чужої» грошової одиниці і протиставляти її національній валюті він вважає «дуже популярною помилкою».
Втім, заява НБУ цілком синхронізована з міжнародним досвідом. Директор департаменту платіжних систем НБУ Наталія Лапко розповідає, що «європейське банківське управління рекомендувало банкам утриматися від використання Bitcoin до появи законодавства, яке регулює цей інструмент. Наприклад, Франція, так само як і Україна, рекомендувала утриматися від використання Bitcoin. Фінляндія розглядає Bitcoin не як «валюту», а як «сировинний товар». Естонія відмовляється працювати з Bitcoin, як і найбільший скандинавський SEB Bank. Заборонено операції з ними і в Китаї. Разом з тим, у США Bitcoin не заборонені, там вони розглядаються як один із засобів платежу в електронній комерції. Але при цьому уряд і генеральна прокуратура США оголосили про проведення розслідування за даною «криптовалютою».
Костів, який є членом ради директорів Української Асоціації Bitcoin, поки що користується криптовалютою виключно в приватному порядку. Він так пояснює свою позицію: «Bitcoin стоїть поза законом не заборонений, але й не підтримується, що означає відсутність нормальних безготівкових методів обміну його на гривню і назад». Водночас підприємець вважає Bitcoin хорошим інвестиційним інструментом поряд із золотом і дорогоцінними металами.
Втім, банки дуже обережно підходять до Bitcoin. Голова правління ОТП Банку Тамаш Хак-Ковач вважає, що «Bitcoin було винайдено в тому числі для фінансування торгівлі зброєю. Ми з цим інструментом ні в якому разі не працюємо». З ним солідарний начальник управління комплаєнсу в сфері боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму UniCredit Bank Жанна Єлагіна. «З Bitcoin ми не працюємо, бо Bitcoin електронна віртуальна валюта. Діяльність із Bitcoin високо ризикована і не регулюється законодавством, а також має непрозорий процес ідентифікації учасників, які її використовують», – каже Єлагіна.
Київський шлях
Як відомо, одним зі способів отримання Bitcoin є «майнінг» за допомогою високопродуктивних обчислювальних систем або сервісів, які за певну плату готові надати ці потужності в оренду. У міру наближення загального обсягу «грошової маси» Bitcoin до граничної позначки на рівні 21 млн монет складність математичних операцій із витягання кожної наступної монети постійно зростає.
У результаті, сьогодні для майнінгу Bitcoin обчислювальної потужності окремо взятого комп’ютера недостатньо, і майнери об’єднуються в пули. В обмін на реальні гроші майнери отримують від провайдера послуги певну кількість обчислювальних потужностей, які потім використовуються для видобутку Bitcoin. Це дозволяє учасникам пулу на постійній основі отримувати невеликий стабільний дохід. Модель взаємин нагадує біржу з акціонерами.
На сайті однієї з бірж із продажу/купівлі Bitcoin за долари США і євро CEX.IO стверджується, що саме від початку її створення в 2013 році веде відлік свого існування хмарний майнінг. Зокрема, мова йде про пул GHash.IO, сьогодні другий за величиною в мережі Bitcoin.
Керівник і засновник CEX.IO Джефрі Сміт на сайті, в корпоративної презентації та публічному профілі в мережі LinkedIn називає себе IT-директором. Він вільно спілкується російською, недавно виступав на конференції IDCEE в Києві. Якщо вірити інформації в LinkedIn, нещодавно тут же і працював, іншими словами, він наш співвітчизник, незважаючи західне ім’я та прізвище. Свого часу CEX.IO розміщувала на Work.ua інформацію про вакансії в українському офісі, хоча на самому сайті компанії вказано лондонську адресу.
Тож за всіма непрямими ознаками другий за величиною пул з видобутку Bitcoin має українське походження, хоч і намагається цього не афішувати. На прохання дати інтерв’ю або офіційні коментарі Forbes ще в першій половині цього року Сміт не відповідав відмовою, але постійно не знаходив часу.
Майбутнє анархістів
Прихильники Bitcoin серед аргументів «за» наводять очевидний факт: мовляв, незаконні товари купуються за будь-які види грошей і платіжних інструментів. Однак більшість платіжних інструментів можна помітити і відстежити – саме так влада виявляє хабарі, які отримують міченими купюрами чиновники. Електронний слід Bitcoin при бажанні вирахувати теж можна, але для цього потрібні висококласні фахівці – оскільки операції з цим платіжним інструментом вважаються p2p, тобто, децентралізованими.
Згідно зі звітом FATF про віртуальні валюти, датованим червнем 2014 року, «децентралізовані, математичні віртуальні валюти, зокрема, Bitcoin – звертають на себе увагу в двох аспектах:
1) як хвиля майбутнього для платіжних систем;
2) як потужний інструмент для криміналітету, фінансування терористів та інших неформальних користувачів, що підпадають під санкції;
3) для переказів і зберігання незаконних коштів поза досяжністю влади».
Найвідомішим прикладом незаконних торгів із використанням Bitcoin є сайт «Шовковий шлях» – Silk Road, на якому купити можна було все, що завгодно. ФБР вилучили у власника цього сайту $28,5 млн в Bitcoin.
У випадку з Україною ситуація навколо Bitcoin пояснюється наступним чином. Поки на території країни не було терористичної загрози, особливих претензій до Bitcoin не було. Але з моменту початку АТО країна перебуває під пильною увагою FATF. Віктор Кравець у спілкуванні в Forbes підкреслив, що «в певній частині заява НБУ про Bitcoin була пов’язана із запитами потенційних користувачів і висновками FATF про те, що віртуальні валюти є цифровим виміром вартості, але не мають статусу законного засобу платежу в жодній із юрисдикцій».
При наступному розгляді України експертами FATF в української сторони в тому числі запитають про контроль за фінансуванням неформальної економіки, і про контроль за найскладнішими інструментами фінансування поставок зброї та інших тіньових товарів. У тому числі, питання стосуватиметься Bitcoin.
Завдяки позиції НБУ українська сторона вже заявила, що хоча й не може контролювати такий інструмент, як Bitcoin, але може попередити користувачів про його статус. Тобто формальна відповідь на питання FATF про те, що великі обороти Bitcoin роблять на українській території, у чиновників уже є. В цілому, це добре, тому що захистить нашу країну від одного з факторів, за якими Україна може підпасти під санкції FATF. А працювати в країні з санкціями FATF, які в тому числі можуть дійти до рівня SWIFT, ні банкам, ні бізнесу, ні Інтернет-громадськості не хочеться.
Маргарита Ормоцадзе, Сергій Мишко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас