Через активізацію викрадачів КАСКО в Україні подорожчає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через активізацію викрадачів КАСКО в Україні подорожчає

Казна та Політика
519
Страхові компанії поки не мають наміру піднімати ціни на каско через різке зростання числа випадків викрадень автомобілів, але можуть зробити це наступного року, повідомили страхові компанії.
За словами начальника Департаменту ДАІ МВС України Анатолія Сіренко, за 10 місяців 2014 кількість угонів автомобілів в Україні збільшилося майже вдвічі – на 4787 – порівняно з аналогічним періодом 2013 року. При цьому число викрадених авто вже перевищило 10 тисяч.
Багато з виведених авто були застраховані. «За 9 місяців цього року кількість угонів машин, застрахованих у нас, збільшилося в кілька разів», – зазначив директор департаменту продажів страхової компанії PZU Василь Дужак.
При цьому клієнти не роблять акценту на страхуванні саме цього ризику. В першу чергу, через економічну недоцільність. «Наприклад, є продукт міні-каско для нових автомобілів або продукт каско 5 +, який коштує практично стільки ж, скільки коштуватиме страховка тільки від ризику викрадення. Тому логічніше страхувати більший набір ризиків», – пояснив віце-президент страхової компанії «АХА Страхування» В’ячеслав Гавриленко.
Але обсяги збитків, за словами страховиків, поки не настільки великі, щоб збільшувати тарифи: в загальному обсязі всіх виплат, які проводять СК, угони займають не більше 7%. А частка цього ризику в загальній вартості поліса повного каско невелика. Так що якщо перегляд і проходитиме, то не раніше наступного року. «Тарифи можуть бути переглянуті в першому кварталі 2015 року», – зазначила керівник відділу страхування фізичних осіб та ВІП-клієнтів АСК «ІНГО Україна» Анастасія Сиропоршнева. При цьому, правда, експерти поки не беруться пророкувати, наскільки саме можуть вирости розцінки. Зараз середній розмір тарифу коливається від 7% до 9% вартості авто.
Зате особливо актуальною стає проблема недострахування і компанії рекомендують клієнтам переглянути страхову суму своїх договорів. Тобто перевірити, на яку саме суму страхувався автомобіль, і скільки він реально коштує на поточний момент за новим курсом долара – після девальвації гривні до 15,26 грн ./$ (офіційний курс НБУ на 18 листопада). «Для максимально повного страхового захисту сьогодні багато компаній пропонують підписати додаткову угоду до договору страхування в частині зміни страхової суми і приведення її до ринкової вартості авто», – розповіла Анастасія Сиропоршнева. Звичайно, в цьому випадку за поліс доведеться доплатити – тариф буде перерахований до реальної вартості машини. Зате виплати, у разі викрадення, вистачить на придбання нового авто.
Натомість водії воліють економити, купуючи недорогі поліси, які покривають лише ризики тотального збитку, тобто угон або повну загибель авто. Але попит на такі поліси суттєво зріс. Так що, незважаючи на загальне падіння ринку, за даними 9 місяців 2014 р страховики відзначають зростання продажів каско. «У нашій компанії відзначається зростання продажів на рівні 2%, що говорить про зростання інтересу до автострахування каско», – сказав Василь Дужак.
Хоча, істотну частину попиту все ще забезпечують кредитні автомобілі. Якщо торік банки деколи закривали очі на непродовження договору, то зараз знову ретельно стежать за цим. «У нас були приклади, коли серед заставних автомобілів банку було застраховано всього 20% машин. Сьогодні їх кількість зросла до 90%», – зазначив Дужак.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас