Падіння цін на нафту ставить під загрозу СПГ-проекти - Global Gas Analytics — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння цін на нафту ставить під загрозу СПГ-проекти - Global Gas Analytics

Енергетика
451
Падіння світових цін на нафту матиме серйозний вплив на вартість скрапленого природного газу (СПГ) і може поставити під загрозу життєздатність низки запланованих СПГ-проектів, говориться в щомісячному огляді Global Gas Аналітика.
Ціни на нафту впала приблизно на третину з літніх максимумів, і зростання видобутку в США не дозволяє розраховувати на те, що вартість нафти марки Brent вийде з діапазону в $80- $90 за барель в найближчій перспективі навіть у разі зниження ОПЕК квоти на видобуток нафти на засіданні 27 листопада.
З урахуванням того, що вартість нафти є орієнтиром для ринку СПГ, падіння цін буде мати важливі наслідки для прийняття рішень про те, які з СПГ-проектів зможуть продовжити розвиток.
У квітні цього року експерти Інтерфакс Energy опублікували огляд, в якому позначили всі світові СПГ-проекти, які планувалося запустити до 2020 року. Ці проекти повинні були збільшити глобальні потужності по виробництву СПГ в цілому більше ніж удвічі – на 300 млн тонн на рік.
Зокрема, проекти в країнах Африки припускали створення потужностей з виробництва ЗПГ обсягом 39 млн тонн на рік, в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні – 77 млн тонн на рік, в Латинській Америці – 12,5 млн тонн на рік, в Росії – 30 млн тонн в рік, в Північній Америці – 180 млн тонн на рік.
Падіння цін на нафту ставить під загрозу значну частину нових потужностей, вважають експерти Інтерфакс енергетики. Так, на даний момент лише два з американських проектів досягли стадії ухвалення остаточного інвестиційного рішення – Сабіна Пасс, який повинен бути запущений в експлуатацію в 2015 році, і Кемерон СПГ, запуск якого запланований на 2019 рік.
З урахуванням різних механізмів індексації цін на нафту узагальнити вплив падіння вартості нафти на вартість СПГ складно.
Відповідно до найпростіших розрахунків вартість СПГ, яка становила близько $18 за 1 млн британських теплових одиниць (BTU) при ціні нафти в $120 за барель, впаде до $ 12 за 1 млн BTU при падінні ціни нафти до $80 за барель.
На даній стадії не зрозуміло, які із запланованих СПГ-проектів зійдуть з дистанції. Найбільшим ризикам, на думку експертів, піддаються високовитратні проекти в Росії і Східній Африці.
Трьом австралійським СПГ-проектам, які повинні бути запущені в найближчі місяці, ймовірно, знадобиться більше часу, щоб компенсувати витрати з урахуванням падіння цін на нафту, відзначають експерти.
В наступному місяці почнеться виробництво СПГ на підприємстві Квінсленд Кертіс СПГ, що належить BG Group. Крім цього, до запуску готуються ще два австралійських заводи з виробництва СПГ.
Питання про майбутнє СПГ-проектів, ймовірно, буде вирішено нескоро, оскільки інвесторам необхідно зрозуміти, як довго збережуться низькі ціни на нафту, а також якими будуть макроекономічні наслідки падіння цін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас