Верховна Рада знову планує будувати житло для депутатів у центрі Києва - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна Рада знову планує будувати житло для депутатів у центрі Києва - ЗМІ

Казна та Політика
1364
Київська міська рада має намір передати Управлінню справами Верховної Ради України земельну ділянку під будівництво будинку для забезпечення службовим житлом народних депутатів України. Відповідний проект рішення про затвердження проекту землеустрою розміщено на сайті КМДА.
Йдеться про земельну ділянку по вул. Глибочицькій, 79-97 між Лук’янівкою і Подолом. Ділянка має площу 0,5243 га, надавати її управлінню збираються у постійне користування. Для цього землю заберуть з комунальної власності територіальної громади Києва – й передадуть у державну власність.
Як випливає з матеріалів судових справ, землю за вказаною адресою Верховна Рада отримала ще в 1986 р., однак на той момент це була в чотири рази більша ділянка – її площа складала 2 га. Верховній Раді УРСР її відвели під будівництво автобази. Підготовчі й протизсувні роботи виконали, однак уже за кілька років будівництво законсервували через брак фінансування.
Пізніше Верховна Рада вирішила збудувати на цьому місці житло для депутатів. У пошуках фінансування проекту у 2001 р. було укладено договір з ХК «Київміськбуд» про спільну забудову – кожна зі сторін мала звести по одному багатоквартирному будинку. Документацію на будівництво оформлювали шість років, поки у 2007 р. двоє осіб, імена котрих у судовому рішенні не розкриваються, не звернулися до секретаря Київради Олеся Довгого та голови постійної комісії з земельних питань Олексія Євлаха з проханням «скоригувати» межі земельної ділянки в проекті землеустрою. Під коригуванням малося на увазі зменшення до 0,85 га замість 1,8 га.
Тоді Київрада ухвалила рішення розділити ділянку на Глибочицькій навпіл.
Більшу ділянку, у розмірі 1,074 га, – відвели приватній фірмі, а саме ТОВ «ВК-Брок», для будівництва адміністративно-житлового комплексу з торгівельними площами та підземним паркінгом. Одразу ж потому отриману в оренду ділянку фірма викупила у свою приватну власність.
Решту 0,85 га віддали «Київміськбуду» під житлову забудову. При цьому з питанням надання згоди до землекористувача, тобто Верховної Ради України, не зверталися.
Рішенням господарського суду м. Києва у 2009р. рішення Київради про такий поділ і землевідвід було визнане незаконним – й ділянку мали повернути в користування ВРУ, однак зробити цього не змогли.
Як виявилося, у серпні 2008 р. «ВК-Брок» заклав ділянку як майно в іпотеку австрійському банку «Ерсте Банк дер Остеррайхішен Шпаркассен АГ». Договір було укладено на виконання кредитної угоди: «Ерсте Банк» давав позику кіпрській компанії «Седжфілт Пропертіз Лімітед», а «ВК-Брок» виступив при цьому поручителем. У 2010 р. фірмі довелося віддати банку землю, оскільки борг не погасили.
Наприкінці 2010 р. прокуратура в інтересах ВРУ подала до суду з метою скасувати угоди фірми з банком і повернути землю. Йшлося про те, що фірма не могла віддати землю, бо на 2009 р. вступило в силу рішення госпсуду про те, що ділянку поділили, передали і продали незаконно. Суд визнав угоду іпотеки та поруки й недійсними, однак у проханні повернути ділянку відмовив у зв’язку з тим, що банк у даній ситуації був добросовісним набувачем.
На момент отримання землі на Глибочицькій власником і директором ТОВ «ВК-Брок» був Сергій Ігнатуха. Пізніше, влітку 2008 р. фірму переписали на австрійця Вольфганга Мюллера та ТОВ «Дельта юей», що належала Мюллеру та «Седжфілт Пропертіз Лімітед», саме з цими власниками фірма «ВК-Брок» підписувала іпотеку. Мюллер відомий як забудовник, який збирався будувати обабіч Магдебурзьких сходів на Набережному шосе готелі-кораблі у якості інвестиційного проекту до Євро-2012, землю у 2009 р. отримало його ТОВ «Будсервіскомплект», однак будівництво так і не почали через тривалі суди.
За матеріалами:
Наші гроші
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас