Чиновники залишать українців без дешевих авіаперельотів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновники залишать українців без дешевих авіаперельотів

Казна та Політика
1575
Нові напрямки на польоти відтепер видаватимуть лише українським авіакомпаніям. Державна авіаційна служба прийняла «Порядок видачі та анулювання прав на експлуатацію повітряних ліній», повідомив «Капіталу» голова відомства Денис Антонюк. За його словами, наказ прийнято 24 жовтня, а 13 листопада Міністерство юстиції зареєструвало документ. «Документ буде опубліковано в офіційній пресі в найближчі дні», – каже Антонюк.
Інші порядки
Для отримання напрямків необхідно буде розкривати власників авіакомпаній. Права на експлуатацію міжнародної регулярної або чартерної повітряної лінії зможуть отримати авіакомпанії, які контролюються (повністю або володіють більше 50% статутного капіталу) державою або громадянами України, зазначає Антонюк. Перевізники, якими володіють іноземні фізособи і компанії, що працюють в Україні через дочірні підприємства, не зможуть отримають права на експлуатацію лінії від Державіаслужби. Сьогодні співвласниками всіх лідерів ринку авіаперевозок є іноземні компанії. Наприклад, бенефіціаром Wizz Air є угорець Джозеф Вараді. «ЮТейр-Україна» належить в основному російській «ЮТейр-лізинг» і контролюється президентом і співвласником російської нафтової та нафтогазової компанії «Сургутнефтегаз» Володимиром Богдановим.
15,91% найбільшого авіаперевізника «Міжнародні авіалінії України» належить кіпрській компанії «Онтобет промоушінз лімітед», а 74,16% – ТОВ «Кепітел інвестмент проджект». Остання компанія контролюється української «Інвестмент Проджектс менеджмент», яка контролюється кіпрською «Онтобет промоушінз лімітед». ЗМІ неодноразово пов’язували контроль над МАУ з губернатором Дніпропетровської області Ігорем Коломойським, але він це спростовував. «Авіакомпанії МАУ доведеться розкрити своїх кінцевих власників. Якщо з’ясується, що авіакомпанією МАУ володіє, наприклад, громадянин Ізраїлю, а не України, то і МАУ не зможе отримати призначення», – констатував Антонюк. Введення такої норми обумовлено, за його словами, необхідністю забезпечення прозорості ринкових відносин у сфері авіації та виявлення фактичних власників авіакомпаній, вирішення яких безпосередньо впливають на стан безпеки польотів в авіакомпанії.
Новий порядок вводить й інші інновації. Наприклад, право на виконання регулярних міжнародних рейсів надаватиметься, за умови якщо авіаперевізник виконує регулярні внутрішні перевезення по Україні протягом не менше 12 місяців, повідомляє Антонюк. Але ця норма, уточнює він, вступить в силу тільки через рік після прийняття наказу. «Ця норма стимулюватиме авіакомпанії до збільшення внутрішніх перевезень, що позитивно вплине на розвиток внутрішнього ринку і дозволить розширити географію авіаційного сполучення в межах України, пожвавить конкуренцію між авіакомпаніями на внутрішньому ринку і, як наслідок, знизити ціни на такі авіаперевезення», – сказано в прес-релізі Державіаслужби.
Примарне майбутнє
Експерти насторожено зустріли ініціативу Державіаслужби. «Нам необхідно знати більше деталей нового проекту, перш ніж ми зможемо прокоментувати його. Wizz Air Ukraine підтримує лібералізацію українського авіаційного ринку і встановлення чесного процесу видачі направлень, який дає всім гравцям ринку однакові можливості», – каже генеральний директор Wizz Air Ukraine Акош Буш.
Начальник відділу авіаційного транспорту Міністерства інфраструктури Валентин Згурський не підтримує введення норми про те, що для виконання міжнародних рейсів необхідно літати на внутрішньому ринку. Він пояснює це невеликими обсягами внутрішнього ринку, криза на якому призвела до ще більшого його звуження. «Ймовірно, Державіаслужба вважала за потрібне створити умови для розвитку внутрішнього ринку авіаперевезень. Адже на сьогоднішній день більшість авіаперевізників концентруються виключно на здійсненні міжнародних рейсів, вважаючи їх більш вигідними», – говорить старший юрист юрбюро «ECOVIS Бондар і Бондар» (виступає радником МАУ) Юлія Дмитрієва.
Результатами введення нового порядку видачі прав на експлуатацію авіанаправлень стануть монополізація ринку і підвищення цін, погіршення якості обслуговування, впевнений Згурський. «Я взагалі не розумію, навіщо потрібно когось змушувати літати всередині. Коли був попит, то авіакомпанії самі виявляли бажання літати – і в Донецьк, і до Львова, і до Криму», – каже він. Регіональні польоти в Україну завжди були дотаційними, які не приносять доходу, погоджується заступник гендиректора з комерції онлайн-сервісу Tickets.ua Віктор Войцеховський. Єдина перевага – вони генерують трансферний потік, забезпечуючи підліт пасажирів до Києва, продовжує він. А значить, сенс здійснювати регіональні перельоти є тільки у авіакомпаній з великою міжнародною мережею і транзитною моделлю пасажиропотоку, вважає Войцеховський. «В Україні така тільки одна – МАУ. Висновок – новий порядок фактично закриває українське небо для нових авіакомпаній», – зазначає він.
Норму про обов’язковий контроль авіакомпанії українськими громадянами можна обійти, запевняє старший юрист юрфірми Marchenko Danevych Андрій Гук. «Наприклад, передавши 51% авіакомпанії номінальному власнику – громадянину України», – наводить він приклад. Однак високі ризики корпоративних суперечок відлякають інвесторів, переконаний юрист, тому коли вони будуть вибирати країну для вкладення своїх коштів в авіабізнес, то, швидше за все, обійдуть Україну.
Дмитро Уляницький
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас