Україна зможе продати 49% акцій ГТС західним інвесторам не раніше 2017 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна зможе продати 49% акцій ГТС західним інвесторам не раніше 2017 року

Енергетика
513
Україна зможе продати 49% акцій компанії-оператора своєї газотранспортної системи західним інвесторам до 2017 року, сказав журналістам генеральний директор інвестиційної компанії AYA Capital, директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.
«Цей процес (залучення західних інвесторів – ред.) треба вибудувати, структурувати. Це не так просто насправді. Звісно, можна комусь подарувати або вкрасти – це швидко. А зробити нормальний процес – це довго. Це наша робота. Ми відносно невеликі компанії продаємо по півтора роки. ГТС – треба всім готуватися, що це буде рік підготовки, а потім ще рік-півтора сам процес», – сказав Вітренко.
За його словами, на сьогоднішній день вже є зацікавлені в інвестуванні в українську газотранспортну систему західні компанії.
Як раніше повідомлялося, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк 18 листопада заявив, що Кабінет міністрів України пропонує норвезьким інвесторам спеціальні умови інвестування в проекти розвитку української газотранспортної системи в рамках виконання норм закону про залучення європейських інвесторів до розвитку ГТС, і готовий оформити цю пропозицію спеціальним законом.
У середині серпня Верховна Рада прийняла закон про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління єдиною газотранспортною системою України, що передбачає залучення європейських і американських інвесторів до управління українською ГТС. Як очікується, конкурс на залучення інвесторів буде прозорим, а вимогою до його учасників стане подання всієї інформації про структуру власності і всіх бенефіціарів. Крім того, компанія, яка виграє конкурс, буде зобов’язана кожні 5 років звітувати перед парламентом України про виконану роботу.
Також, за законом, ГТС і газові сховища залишаться на 100% у державній власності. При цьому операторська компанія, якою і будуть керувати інвестори, буде контролюватися виключно державою – 51% її акцій буде належати державі, 49% – ЄС або США.
Наприкінці жовтня прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив керівництву Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» та Міністерству енергетики та вугільної промисловості України якомога швидше представити умови публічного конкурсу на залучення інвесторів до управління українською газотранспортною мережею, як це було передбачено законом.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас