Високий попит на іноземну валюту серед українців в листопаді буде неминучим - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Високий попит на іноземну валюту серед українців в листопаді буде неминучим - думка

Валюта
3020
Попит на іноземну валюту з боку населення в листопаді залишатиметься високим. Девальвація гривні і стурбованість щодо економічних та політичних перспектив країни підштовхують населення конвертувати свої кошти в долар США і євро як у «валюту сховище».
Непопулярні заходи і реформи з боку уряду, такі як плановане підвищення цін на проїзд, зростання вартості комунальних послуг, і неминучий перегляд пільгових категорій громадян створюють передумови для зниження національної валюти. Крім того, новий етап ескалації конфлікту на сході України підвищує побоювання в суспільстві. Негативно на гривні позначається також дефіцит в бюджеті і в торговому балансі. Так як бюджет України недоотримує грошових коштів у вигляді податкових відрахувань, нестача грошей компенсується емісією гривні.
«Також, відомо, що Нафтогаз розрахувався за російський газ. Тут виникає питання, за які гроші? Думки розходяться, з одного боку золотовалютний резерв як заявив НБУ, а з іншого боку емісія гривні. Тут логічний ланцюжок показує наступне. Для збільшення статутного капіталу Нафтогазу знадобилося 96,6 млн. грн. Мінфін затвердив випуск ОВДП, а НБУ викупив емісійними грошима. Таким чином, надруковані гроші для статутного капіталу пішли за оплату газу, з цього справедливо очікувати збільшення грошової маси. Загалом питання оплати газу для країни, було одним із значних факторів для знецінення національної валюти в листопаді, і втеча в іноземну валюту з боку учасників валютного ринку», – зазначає Сергій Поплавський, директор компанії FIBO Україна.
Обсяг купівлі населенням іноземної валюти в жовтні збільшився відносно вересня на 10,46% до 597,4 млн. доларів, продажу – скоротився на 6,44% до 258,4 млн. доларів. Такі дані говорять про те, що поки долар США був на регульованому НБУ рівні 13 грн., населення купувало валюту. Однак не було довіри з боку покупців в тому, що курс збережеться в межах даної позначки.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас