"Сланцевий бум" у Польщі відкладається на невизначений термін - Financial Times — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Сланцевий бум" у Польщі відкладається на невизначений термін - Financial Times

Казна та Політика
970
Освоєння родовищ сланцевого газу в Польщі і вихід на комерційний видобуток можуть тривати ще шість років, оскільки іноземні нафтогазові компанії відмовляються від планів геологорозвідки в країні через бюрократичні перешкоди і несприятливий інвестиційний клімат, пише Financial Times.
Польща робила ставку на власні запаси сланцевого газу, розраховуючи знизити залежність від поставок російського палива.
Як зазначають геологи, з усіх європейських країн Польща, можливо, володіє найбільшими запасами цього газу, однак 7 з 11 міжнародних енергетичних компаній вже покинули країну після невдалих перших проб. Загалом їх вкладення в цей ринок за останні чотири роки оцінюються в 500 млн фунтів стерлінгів (понад $780 млн).
В результаті в галузі залишилися польські компанії, що мають держпідтримку – PKN Orlen, Lotos і PGNiG, а також кілька великих міжнародних гравців.
“Ми зробили все можливе. Ми дійшли до точки, коли ми більше не можемо виправдовувати подальші вкладення. Ми продемонстрували певний потенціал, але наша компанія не змогла обґрунтувати виділення додаткового капіталу, виходячи з досягнутих результатів”, – заявив гендиректор британської 3Legs Resources, що пішла з Польщі у вересні цього року.
За його словами, газові проекти в Польщі вимагають більше грошових вливань і часу, ніж представляється експертам і операторам.
Недавній обвал цін на нафту на світових ринках навряд чи надасть підтримку польському сланцевому газу, так як при поточних цінах частина проектів стає нерентабельною навіть в США, де галузь набагато розвиненіша.
Міністерство навколишнього середовища Польщі вважає, що країна вийде на рівень комерційного видобутку, порівнянний за рентабельності з США, приблизно в 2020 році.
Експерти по гідророзриву пласта 25 листопада зберуться на конференцію Shale Gas World Europe в Варшаві, на якій у тому числі обговорюватиметься доля польської газової галузі.
Згідно з оцінками 2011 року, запаси сланцевого газу в Польщі становлять 5,3 трлн кубометрів, що дозволило б забезпечити внутрішній попит протягом 300 років. Однак показник неодноразово переглядався з пониженням. За даними Польського геологічного інституту, запаси сланцевого газу в Польщі становлять від 346 млрд до 768 млрд кубічних метрів, цього обсягу достатньо для 35-65 років споживання (уряд схиляється до оцінки в 55 років). Глибина їх залягання досить велика – в середньому близько 4 км проти приблизно 1,5 км в США.
До теперішнього часу в Польщі пробурено 66 вертикальних розвідувальних свердловин, жодна з них не показала мінімального рентабельного дебіту – обсяг в середньому становив 10-30% від цього порога. За оцінками експертів, потрібно не менше 200 таких свердловин, щоб зрозуміти перспективи видобутку сланцевого газу в Польщі, пише The Economist. Для порівняння, в штаті Пенсільванія – в центрі сланцевого буму США – щороку бурят до 1,6 тис. нових свердловин.
Споживання газу в Польщі зростає швидкими темпами, наближаючись до 16 млрд кубічних метрів на рік. До 70% споживання забезпечують поставки палива з Росії. За оцінками Краківського університету економіки, в 2018 році попит на газ в країні складе не менше 21 млрд кубометрів. До 2020 року Польща має намір інвестувати в геологорозвідку і освоєння сланцевих родовищ 12,5 млрд євро, передає польський телеканалу Polsat.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас