Всесвітній банк готовий виділити Україні 329 млн дол. на реформу первинної медичної допомоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Всесвітній банк готовий виділити Україні 329 млн дол. на реформу первинної медичної допомоги

Кредит&Депозит
248
Всесвітній банк готовий виділити Україні 329 млн дол. на реформу первинної медичної допомоги. Про це на конференції “Стратегія 2020: реформування в сфері охорони здоров’я” заявив керівник програм Світового банку в секторі людського розвитку представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Паоло Беллі.
“Від імені Світового банку в Україні ми заявляємо про те, що на розгляд ради директорів Банку буде винесено проект щодо забезпечення реформ в Україні. Зокрема, в секторі охорони здоров’я. Це засідання відбудеться найближчим часом … Ми розраховуємо на те, що реальні зміни, реформи в секторі охорони здоров’я будуть забезпечені як мінімум протягом п’яти років … Україна має всі шанси отримати новий кредит від Світового банку для проведення реформи як мінімум за кількома напрямками: реформа первинної медичної допомоги, зміна структури управління та надання послуг. Цей проект на суму 329 млн дол. реалізовуватимуть вже з першого місяця наступного року (січень 2015)”, – заявив він.
Він додав, що в Україні з державного бюджету, в еквіваленті ВВП, щорічно виділяється близько 7-10%. За його словами, це середній показник по Європі, але Україна істотно відстає за низкою інших показників.
“Ми констатували, що ситуація в Україні в сфері забезпечення охорони здоров’я складна. А саме це відбивається на високому рівні смертності серед працездатного населення, серед чоловіків, особливо віком 50-60 років. Це в цілому відповідає показникам пострадянського блоку. Головні причини високої смертності – серцево-судинні захворювання, всілякі отруєння, як і в Росії, Білорусі, в першу чергу, алкогольні отруєння. Причиною низького рівня здоров’я, високої смертності є стиль життя, високий показник куріння серед громадян, вживання шкідливих продуктів, що призводить до серцево-судинних захворювань”, – заявив Беллі.
Він визнав, що, не дивлячись на положення Конституції “Про безкоштовну медичну допомогу, медичні послуги оплачуються в конвентах самими людьми … В Україні така ж кількість лікарень, як і в Німеччині, де населення в два рази більше. Але якість цих медичних послуг в Україні набагато нижча”.
За оцінками Світового банку, необхідно “забезпечити структурні реформи за п’ятьма напрямками в секторі охорони здоров’я”.
На його думку, необхідно змінити систему фінансування.
“Це передбачає забезпечення капіталізації сфери медичних послуг, в першу чергу в секторі первинної медичної допомоги. Необхідна стандартизація надання таких послуг, що передбачає прийняття загальних протоколів”, – заявив Паоло Беллі.
Однак, за оцінками Світового банку, Україні не варто використовувати “грузинський досвід реформування сфери охорони здоров’я в чистому вигляді. Не варто переходити в стислі терміни виключно на приватну медицину. Необхідно знайти проміжний варіант, коли буде збережений певний сектор безкоштовної медицини, і буде забезпечено розвиток приватного сектора “.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас