"Паперове золото" і його вплив на реальний метал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Паперове золото" і його вплив на реальний метал

Банківські метали
1524
Минулого тижня золото впало до нових мінімумів, досягнувши $1130 за унцію. Це дивно, так як це суперечить фундаментальним основам. Китай та Індія продовжують підтримувати високий попит на золото, та й інтерес до інвестиційних монет залишається високим.
Структура ринку ф’ючерсів Comex дозволяє кільком великим банкам підтримувати вартість золота на світовому ринку. Ринок золотих ф’ючерсів можна назвати ринком “паперового золота”, оскільки украй невеликий обсяг золота дійсно змінює власника.
Якщо загальний обсяг торгів на терміновому ринку за такими контрактами в місяць досягає $360 млрд, то фізична поставка золота становить всього $279 млн.
Відомо, що при дуже великих ставках на покупку або продаж вартість паперового золота може змінюватися зі швидкістю $20 на секунду. Саме тому CME ввела ліміт на 6 тис. контрактів. Але це допомагає не дуже сильно.
Так, наприклад, 31 жовтня продаж 2365 контрактів призвела до падіння цін на $10 за 20 секунд.
"Паперове золото" і його вплив на реальний метал
Багато хто стверджує, що чистий довгостроковий ефект таких контрактів нейтральний, так як кожна позиція з ним буде закрита до експірації. Але це не зовсім так.
Великі гравці можуть тримати сотні контрактів до їх експірацій і здійснювати фізичну поставку замість розкручування торговельної спіралі.
І найцікавіше, що фізичною поставкою золота управляють всього сім найбільших гравців, і вони можуть впливати на ціну.
І якщо подивитися на дані в жовтні, то ситуація виявиться ще більш цікавою.
Фізичне постачання всього з трьох банків (Barclays, Bank of Nova Scotia і HSBC) минулого місяця склало 98,5%. При цьому 98% всіх поставок отримали клієнти Barclays. Цілком може бути, що це всього один клієнт, але, швидше за все, їх було декілька.
"Паперове золото" і його вплив на реальний метал
Виходить, що, наприклад, Barclays знає 98% покупців і поставляє 35% всього золота. Це вкрай висока концентрація, і цього достатньо, щоб змінити ціну на 10%, тобто приблизно на $100.
Обсяг контрактів становить близько 10 тис. унцій, а це всього $11 млн. На цю суму, в принципі, може помилитися будь-який з банків при округленні.
Необхідно звернути увагу, що великі банки поставляли золото зі своїх запасів безпосередньо. Іншими словами, це абсолютно не нейтральна ситуація, це більше схоже на стан повного домінування.
Виходить, що ринок золота може зіткнутися з великими проблемами. Наприклад, якщо багато клієнтів почнуть вимагати фізичну поставку, тоді почнеться катастрофа. Деякі експерти зазначають, що назвати ринок золотих ф’ючерсів безпечним просто не можна.
Золото падає всупереч здоровому глузду, а це означає, що цього хочуть самі великі банки. Але що роблять регулятори? Практично нічого. Дії CFTC і Comex дозволяють припустити, що на регуляторів чинився тиск.
При цьому європейські регулятори вже почали карати банки за маніпуляції на ринку золота. Так, наприклад, UBS може укласти угоду з регуляторами через порушення на ринку, а FCA оштрафувала Barclays в травні на 26 млн фунтів стерлінгів, після того як було встановлено, що трейдери банків маніпулювали цінами на золото в Лондоні.
Фінансовий регулятор Німеччини BaFin запустив офіційне розслідування стосовно Deutsche Bank.
І останні два банки також беруть участь в торгах на Comex.
Зрештою, фізичний ринок золота може розтрощити невеликий, але ретельно контрольований ринок ф’ючерсів США. Трейдери вже переходять на інші ринки, наприклад в Шанхай, і це може прискорити процес.
І ситуацію не врятувало навіть те, що JP Morgan пішов з товарного ринку, так як його позиції швидко зайняли інші банки.
Але щоб продовжувати реалізовувати діючу схему, банкам необхідно підтримувати певний рівень фізичного золота в злитках, але його не так-то просто купити зараз. Деякі великі джерела, такі як ФРС або Лондонський ринок дорогоцінних металів, вже навряд чи зможуть задовольнити попит.
Якщо великий гравець, такий як центральний банк, почне використовувати Comex для розширення запасів золота, це може привести до перегріву ринку. Складські запаси, доступні для поставок на біржі Comex, зараз знизилися до 870 тис. унцій, а це всього 8,7 тис. контрактів.
Фактично весь цей обсяг може бути витребуваний за один місяць. В серпні, наприклад, число контрактів для поставки склало 6281.
Великі банки розуміють проблеми, тому краху ринку вони не допустять, але все ж його стиск може привести до величезних стрибків цін. А це в свою чергу може привести до краху довіри до системи ф’ючерсів.
Ознаки високого фізичного попиту з боку Китаю, Індії і невеликих інвесторів показують, що ціни мають зростати. І плани Китаю, який може скорочувати свої запаси доларів, також повинні посилити інтерес до золота.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас