Курода: геній чи безумець? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курода: геній чи безумець?

Світ
992
Його несподівана шокова терапія у вигляді додаткових стимулів, анонсованих на засіданні Центробанку 31 жовтня, захопила ринки і здобула йому славу монетарного віртуоза. Здоровий глузд підказує нам, що Японія, нарешті, всерйоз взялася за свою дефляцію, хіба це не чудово? Але що трапиться, якщо центральний банк викупить весь ринок облігацій? Скоро ми про це дізнаємося, оскільки Курода, ніби якийсь одержимий керуючий хедж-фондом, заганяє Японію в кут. Відзначаючи прийдешню перемогу Японії над дефляцією, багато хто забуває ось про що: інфляційна мета на рівні 2% одночасно умовна і безглузда. Більш того, Центробанк підриває самі основи ринкової економіки в Японії. Оголосивши про свій намір збільшити обсяг покупки державних облігацій до рекордних 709 млрд. доларів на рік, ЦБ просто підлив в олії в спекулятивний вогонь, який палає на ринку облігацій, і посунув країну до чергового економічного та фінансового шоку.
Як тільки закони фінансів і тяжіння знову почнуть діяти, борговий ринок Японії завалиться, при цьому крах 2008 року після банкрутства Lehman Brothers здасться в порівнянні з новим обвалом дитячими пустощами. Найгірше, що режим процентних ставок в Японії настільки деформований, що інвестори не зможуть отримати звичайних сигналів, які попереджають про прийдешню катастрофу. Японія втратила свій інструмент ціноутворення ще до п’ятничного рішення Центробанку. Коли країні потрібно шістнадцятизначне число, щоб записати свій національний борг (в серпня 2013 року він досяг 1.000.000.000.000.000 ієн), при цьому показники дохідності стійко падають, ми потрапляємо у фінансову сутінкову зону. Прощай корпоративне ціноутворення та цінні папери, забезпечені активами або іпотекою. В контексті валового внутрішнього продукту, кількісне ослаблення ФРС блідне на фоні широкого розмаху Курода.
Звичайно, Федрезерв вже закінчує свій експеримент з кількісним ослабленням, тоді як Японія подвоює свої зусилля в цьому напрямку порівняно з обсягами, анонсованими в 2011 році. Останнє рішення Курода, фактично, означає, що QE може тривати вічно. Банк Японії з доброї волі перетворився в банкомат для видачі готівки при Міністерстві фінансів. Повернути ситуацію назад буде ой як нелегко. Ця ліквідність тягне за собою загострення якогось сюрреалізму в Токіо. Взяти хоча б новину про те, що Державний пенсійний інвестиційний фонд з активами на суму 1.2 трлн. ієн збирається як слід перетрусити свій портфель, відмовившись від частини інвестицій в облігації. У Японії величезний державний борг і населення, що швидко старіє, а тепер ще й найбільший в світі пул пенсійних накопичень, інвестованих в акції.
І все ж, прибутковість за 10-річними облігаціями не перевищує 0.43 цента. Це пояснюється тим, що ті острівці ринку, які ще не належать Банку Японії, знаходяться під наркозом надлишкової ліквідності. Банк Японії встав на фінансову бігову доріжку і її швидкість буде рости, вимагаючи все більше і більше багатотрильйонних вливань для підтримки життєздатності ринку. Для агресивно налаштованих інвесторів мета виправдовує засоби. Якщо Курода змінить свій анти-дефляційний підхід, то гра варта свічок. Проблема лише в тому, що дефляція не є головною причиною японських проблем, це скоріше побічний ефект. Коли споживчі ціни почнуть рости на 2% або більше, стане ще гірше, зокрема, якщо Прем’єр міністр Сінзо Абе не закинув свої плани з дерегулювання економіки і не змусить компанії підняти зарплати.
Біда в тому, що в Токіо цілком серйозно обмірковують чергове підвищення податку на споживання. А Курода перетворює Банк Японії в найбільшу в світі компанію з управління активами. Звичайно, ніхто в цьому не зізнається, але ЦБ монетизує японський борг з широким розмахом і, можливо, просто знищує його частинами – як це було в 1930-х. Що трапиться, коли Банку Японії знадобиться надійний і функціонуючий ринок облігацій? А це рано чи пізно відбудеться. Наступники Курода зіткнуться з жахливими збоченими формами, фактично, націоналізованого ринку.
Можливо, нащадки назвуть Курода генієм. Все залежить від того, чи вистачить у Абе сміливості провести структурні і непопулярні реформи на ринку праці, в промисловості, торговельній сфері та енергетиці, щоб стимулювати зростання. Швидше за все, Курода наочно продемонструє нам, що одна справа купувати на ринку, а інша справа, рухатися в цьому напрямку вічно. Щоб уникнути ярлика безумця, йому потрібно розробити стратегію виходу з цієї найглобальнішої авантюри на ринку облігацій.
Уільям Песек, Bloomberg
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас