Вартість закриття застарілих АЕС в світі складе $100 млрд у найближчі 25 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість закриття застарілих АЕС в світі складе $100 млрд у найближчі 25 років

Енергетика
257
Вартість закриття застарілих ядерних реакторів у світі зросте до $100 млрд у найближчі 25 років, пише Financial Times з посиланням на прогноз Міжнародного енергетичного агентства.
Агентство відзначило недостатній досвід держав у виведенні АЕС з експлуатації, що може істотно збільшити затратність цього процесу. В останні 40 років було закрито всього 10 реакторів, тоді як до 2040 року закінчиться термін служби майже 200 реакторів, більшість із них – у Європі, США, Росії та Японії.
“Нам необхідно терміново приступати до активного обговорення цього питання”, – заявив головний економіст МЕА Фатіх Біроль, закликавши регуляторів і держави зарезервувати достатні суми на покриття майбутніх витрат.
У щорічному звіті організації World Energy Outlook йдеться, що країни, які активно розвивають ядерну галузь в надії скоротити викиди діоксиду вуглецю і зменшити свою залежність від імпорту вуглеводнів, часто недооцінюють всі пов’язані з цим витрати, включаючи закриття реакторів і деконтамінації місцевості після цього. До таких країн належать, зокрема, Китай і Великобританія.
Також аналітики МЕА відзначили недооцінку ризиків безпеки АЕС і невирішеність питання, що робити з відпрацьованим ядерним паливом. “Навіть тепер, через 60 років з моменту відкриття першого реактора, жодна країна ще не створила постійного сховища для високоактивних відходів”, – сказав Ф.Бірол.
Очікується, що використання радіоактивного палива до 2040 року зросте більш ніж удвічі і складе 700 тис. тонн. Крім проблем з переробкою відходів, це загрожує галузі недоліком ресурсів, оскільки зараз ринок залежить “від дуже обмеженого числа постачальників”, йдеться в звіті.
Обсяг вироблення електроенергії на АЕС у світі через 25 років може зрости майже на 60%, до 620 гігават, з 392 гігават в 2013 році, прогнозує МЕА.
Тим часом професор Інституту енергетики при Університетському коледжі в Лондоні Пол Дорфман зазначає, що сума в $100 млрд, вказана МЕА, включає в себе тільки виведення реакторів з експлуатації і не враховує витрати на постійне зберігання радіоактивних відходів. За його оцінкою, тільки Великобританія витратить на все разом близько 85 млрд фунтів стерлінгів ($135 млрд) у найближчі 25 років. “Це дає уявлення про те, які астрономічні суми пов’язані з ядерною енергетикою”, – додав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас