Валютний ринок досяг рівноважного курсу, банки не зацікавлені в девальвації гривні - Гонтарева — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний ринок досяг рівноважного курсу, банки не зацікавлені в девальвації гривні - Гонтарева

Валюта
18183
Близькість курсів на різних сегментах валютного ринку свідчить про досягнення рівноважного курсу гривні, вважає глава Національного банку України Валерія Гонтарєва.
“Значить, ми досягли рівноважного рівня”, – відреагувала глава НБУ на зауваження глави інвесткомпанії “Конкорд Капітал” Ігоря Мазепи в ефірі “Шустер Live” на телеканалі “24” у вівторок ввечері про те, що близько рівня 16 грн/$ 1 різниця курсів на різних сегментах ринку практично зникла.
В.Гонтарєва ще раз зазначила, що якщо ринок в найближчі дні не стабілізується і рівноважний курс не буде знайдений, то Нацбанк змушений буде вводити адміністративні обмеження, що призведе до активізації “чорного ринку”.
За її словами, завдяки підтримці міжнародних фінансових організацій (МФО) платіжний баланс України при досягнутому сьогодні на ринку курсі гривні збалансований.
“Ситуація з нашим платіжним балансом показує, що ми його (рівноважний курс – Ред.) повинні знайти, і як тільки паніка спаде, ми підемо вниз (гривня почне зміцнюватися – Ред)”, – підкреслила глава НБУ.
Вона додала, що банки не зацікавленіу девальвації гривні, оскільки вона завдає удар по їх балансам, збільшуючи суму необхідної докапіталізації, яка за результатами стрес-тестів визначена в 56 млрд грн для найбільших 15 банків і 10 млрд грн – для наступних за ними 20 банків.
Водночас В.Гонтарєва заявила, що для довгострокової стабільності курсу гривні необхідно запустити роботу економіки, щоб замінити МФО в підтримці платіжного балансу країни.
Вона нагадала, що з кінця квітня цього року діє програма з Міжнародним валютним фондом (МВФ) обсягом $17 млрд, з яких Україна отримала $4,5 млрд. “$13 млрд у нас з вами лежить на столі, ще $4 млрд у нас лежить на столі від Світового банку, тому ми закриємо платіжний баланс на сьогоднішній день. Але так буде не завжди – Це борги, які нам доведеться віддавати, тому економіка повинна починати працювати”, – підкреслила глава НБУ.
Вона додала, що стабільність курсу на рівні близько 8 грн/$ 1 в 2012-2013 роках була досягнута за рахунок того, що колишнє керівництво Нацбанку за два роки витратило $22 млрд валютних резервів.
В.Гонтарєва повідомила, що як член комітету реформ при президенті країни разом з командою волонтерів пише програму реформ – аналог “плану Маршалла”, під яку може бути виділено зовнішнє фінансування. Вона додала, зокрема, що особисто презентувала її відомому фінансисту і філантропові Джорджу Соросу, який збирає донорську конференцію для України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас