Експерти обіцяють долар по 13 гривень вже через кілька місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти обіцяють долар по 13 гривень вже через кілька місяців

Валюта
3137
Після того як Нацбанк зняв обмеження максимального курсу долара, він почав різко дорожчати. Вчора готівку в обмінних пунктах продавали в середньому по 15,2 грн/$ (новий антирекорд), а купували – по 14,3, а в п’ятницю – по 14,52 і 13,85 відповідно. В деяких обмінниках можна було купити $100-200 за 15,8 грн/$, і бажаючі знаходилися. Через валютну невизначеність багато магазинів вже призупинили закупівлі техніки і продуктів. Експерти ж заспокоюють: ажіотажний попит впаде, і до Нового року гривня зміцниться.
НАЦБАНК. Глава НБУ Валерія Гонтарєва, незважаючи на стрибок курсу, стверджує, що ситуація знаходиться під контролем, а зростання було очікуваним – через відкладений попит, накопичений під час дії адмінообмежень (про оцінками експертів фінринку, на ринку не вистачає близько $1 млрд). “Якщо ринок не впорається, нам доведеться посилити адмінзаходи і знову почати проводити інтервенції, але сподіваємося, що ринок знайде свою нову рівновагу”, – сказала Гонтарєва.
ЩЕ НЕ МЕЖА. Президент Украналітцентра Олександр Охріменко каже, що до “дна” ще далеко: “Треба почекати мінімум 10-12 днів, щоб впав відкладений попит. Тоді ми зрозуміємо, яким може бути реальний курс, – сказав нам Охрименко. – Але біда в тому, що поки приплив валюти в Україну (75% якої, нагадаємо, експортери повинні протягом місяця продати на міжбанку) як і раніше слабкий. Бізнесмени зволікають до останнього дозволеного дня продажу, сподіваючись, що курс стане вигідніший і вони зароблять більше. А валюти немає – і курс зростає. Виходить зачароване коло”.
З ним згоден і перший заступник директора Націнституту стратегічних досліджень Ярослав Жалило: “Бачимо стандартну реакцію: одні поспішають задовольнити відкладений попит для проплати бізнес-контрактів, інші скуповують долар, бо бояться, що завтра він буде ще дорожче. Ці очікування вміло підігрівають спекулянти. Але через день-два ажіотажний попит спаде, і я очікую здешевлення долара”.
За його словами, якби ситуація на Сході була спокійною, реальний курс швидко повернувся б до 13 грн/$: “Але зараз це повернення затягнеться до грудня, оскільки Україна треба сплатити близько $4 млрд за енергоносії, плюс витрати на армію. А до кінця грудня в бюджет піде валюта, насамперед від продажу сільгосппродукції, і гривня зміцниться до 13-13,5 грн/$”.
ПАЛИВО поки тримається. Незважаючи на серйозне зростання долара, бензин майже не подорожчав – лише деякі мережі підняли ціни на 20-25 коп./л. “Як показують розрахунки, при курсі 15 грн/$ рітейлери зможуть утримати поточний рівень цін на паливо (15,8 грн/л – А-95). Поки вони вичікують, чи не відкотиться долар, хоча перед вихідними його купували по 15,5 грн для проплати за новими контрактами. Але якщо трейдери побачать, що гривня й далі дешевшає, зростання цін на нафтопродукти буде стрімким”, – розповів нам директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас