Українські гроші шукають в 135 державах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські гроші шукають в 135 державах

Казна та Політика
1039
Українська влада вже більше півроку стверджує про наявність десятків мільярдів доларів, виведених з країни. Державна адміністрація в особі НБУ і силових структур оголосила війну банкам, які брали участь, на думку нинішніх чиновників, в конвертації і схемах з відмивання капіталу. Фінансова розвідка направила до правоохоронних органів 209 матеріалів щодо фінансових операцій минулої влади. В 135 країнах світу фінансові розвідки отримали запити щодо долі українського капіталу. З початку року МВС знайшло 380 осіб, які вчинили злочини в сфері банківської діяльності. 36 з них – керівники банків …. Як ця статистика допоможе повернути в Україну виведені кошти?
На додаток до війни і економічної кризи Україна намагається вирішити ще одну проблему, яка б’є по добробуту держави, конкурентоспроможності країни на міжнародній арені та загальному економічному стану на внутрішньому ринку. Це – тіньова економіка, завдяки якій мільярдні суми перекочовують з державного бюджету в офшорні юрисдикції, без надії на повернення в Україну.
Ще в лютому екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко в інтерв’ю Forbes розповідав, що до кризи Україна інвестувала за кордон близько $15 млрд щорічно. «За допомогою різних схем, насамперед, через цінову політику, українські підприємці інвестували в Кіпр, Голландію, інші офшорні зони. Це називається втеча капіталу. Назад ми отримували і свої інвестиції, і чужі. В кращому випадку, ПІІ становили до $10 млрд на рік», – пояснював Савченко. Під час Євромайдану екс-міністр економіки України Віктoр Суслов оцінював обсяг виведення коштів в $40 млрд тільки за січень 2014 року, і тільки за рахунок операцій зі скупки валюти на міжбанківському валютному ринку.
Після зміни влади повернення капіталу в країні було оголошено одним з головних пріоритетів державного апарату. Так як серед інструментів щодо виведення коштів – як зовнішньоекономічні заходи, так і фінансові посередники, у тому числі банки, то боротьбу з виведенням грошей оголосили в НБУ. Наприклад, в жовтня 2014 року глава НБУ Валерія Гонтарєва збирала представників силових структур, і закликала їх до активної співпраці в наведенні порядку на фінансовому ринку.
Головне питання – а як же повернути в Україну мільярди, що «втекли»? І чи є взагалі в нашій країні досвід з повернення коштів?
Перспективи
Хороша новина – це можливість, незважаючи на труднощі, повернути в Україну хоч якусь частину грошей. Очевидно, що іноземні банки і офшори не зацікавлені в поверненні капіталів, які потрапили до них з України – адже при цьому вони втрачають клієнтів. Однак приклади ефективного досягнення домовленостей з іноземними фінансистами є.
Наприклад, досвід країн Арабської весни говорить про те, що за наявності політичної волі капітал повертається. Згідно зі звітом Національного інституту стратегічних досліджень, сім’я і оточення єгипетського лідера Хосні Мубарака вивели з Єгипту близько $70 млрд. Під час революції в Єгипті міжнародні банківські структури заморозили на своїх рахунках $1 млрд пов’язаних коштів, а $2 млрд були повернуті назад у Єгипет. $300 млн були повернуті в Туніс після падіння режиму Бен Алі.
Інший приклад успішних переговорів з повернення капіталу своїм власникам – ситуація з рахунками, відкритими ще напередодні Другої світової війни. Всесвітній єврейський конгрес ініціював розгляду стосовно швейцарських банків, в яких з часів Другої світової війни залишалися рахунки жертв Голокосту, з вимогою повернути гроші або їх власникам, або їх спадкоємцям. В процесах щодо повернення вкладів жертв Голокосту, в тому числі, звучали назви таких банків, як UBS і Credit Suisse. Питання з рахунками у швейцарських банках піднімаються постійно.
Погана новина – в України немає успішного досвіду з повернення грошей, як і фахівців, які могли б організувати процес, ґрунтуючись на особистому успішному досвіді. «Для повернення капіталу українська нормативна база повинна бути гармонізована з міжнародними стандартами. Також, оскільки жодна справа з повернення активів не була врегульована успішно, в країні немає людей з досвідом такого повернення. Тому зараз дуже важлива взаємодія з міжнародними експертами, які готові допомагати Україні. І за наявності політичної волі довести справи до кінця можна», – запевняє старший науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАНУ Тетяна Тищук. За її словами, для ведення таких справ потрібні українські фахівці, які добре знають законодавство тих країн, де знаходяться активи.
Найгучнішою спробою повернути капітал в країну був випадок з Павлом Лазаренком. Завдяки клопотанню Міністерства юстиції США в різних країнах світу у справі Лазаренка були заморожені десятки мільйонів. У тому числі – $7 млн у Ліхтенштейні, $4,8 млн в Швейцарії, $29 000 в Литві. Загальна сума заморожених активів – $250 млн. На жаль, внаслідок подальшої бездіяльності України кошти так і не були повернуті в країну.
«Є люди, які можуть вплинути на процес повернення капіталу. А є люди, які хочуть отримати ці кошти в своє управління. І зазначені групи людей між собою борються. Це призводить до того, що захисту прав власності в Україні немає», – пояснює аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Взаємодія в країні і за кордоном
Всередині України взаємодію держорганів організовано неефективно. Наприклад, при підготовці матеріалу Forbes звернувся до силовиків з проханням прокоментувати виведення капіталу за кордон, розповісти, як гроші будуть в Україні повертатися, і головне – завдяки чому стало можливим вивести кошти, хоча за фінансовими операціями завжди спостерігають контролюючі органи. В одній зі структур Forbes порадили направити питання не в прес-службу, а на загальних підставах. «Вам як приватній особі відповідь напишуть швидше, ніж нам, співробітникам прес-служби», – пояснили у відомстві.
В МВС Forbes розповіли, що з січня по жовтень 2014 було зафіксовано 1048 кримінальних правопорушень у сфері банківської діяльності, 11 з яких – зі збитками понад 1 млн гривень. По 627 правопорушень справи передані до суду. Також МВС виявило 36 керівників банків, які скоїли злочини у сфері банківської діяльності. Екс-член ради НБУ Василь Горбаль вважає, що поки на статистичні дані спиратися не варто: «Відображенням реальної ситуації є сума грошей, яка заблокована на конкретних рахунках іноземних банків, що мають правову перспективу до вилучення».
Перший заступник глави Держфінмоніторингу України Андрій Ковальчук розповів Forbes, що пошук коштів за кордоном зараз в самому розпалі. Запити направлені у фінансові розвідки 135 країн світу, з метою встановити і заблокувати банківські рахунки, корпоративні права, цінні папери та інші права вимоги, нерухомість та інші активи за кордоном.
«Особлива співпраця проводиться з представниками підрозділу розвідки і держорганами США. Починаючи з березня 2014 року, ми зустрічаємося з представниками посольства, департаменту юстиції, держказначейства та Федерального бюро розслідувань США», – перераховує Ковальчук. За його словами, основні схеми виведення грошей були пов’язані з переведенням у готівку кредитування, кредитування з подальшим перекредитуванням, оплатою псевдопослуг і «сміттєвих» цінних паперів.
Іншим важливим моментом є зупинка відтоку коштів, без перекриття необхідних для нормального ведення бізнесу зовнішньоекономічних потоків. Функції з контролю за чистотою і суттю операції покладено, зокрема, на Фінмоніторинг. І при кожному банку є спеціальні підрозділи, які повинні контролювати чистоту і суть операції. Forbes адресував питання, чому співробітники фінмоніторингу, які мають повноваження зупинити схеми з виведення капіталу, їх не зупинили, до МВС, СБУ, Генеральній прокуратурі, НБУ, ФГВ і Податкової.
Наприклад, в НБУ Forbes розповіли, що насправді суб’єкт первинного фінансового моніторингу, тобто банк, має право зупинити фінансову операцію, яка має описані в «антивідмивному» законодавстві ознаки. Йдеться, наприклад, про всі операції в еквіваленті від 150 000 гривень і вище, про невідповідність фінансової операції характеру та змісту діяльності клієнта, заплутаному характеру операції і т.і.
Призупинити операцію для розбору її суті можна, за законом, на два дні. «Вимогами законодавства України, між тим, не передбачені повноваження співробітників в зупинці схем фінансових операцій з виведення коштів», – підкреслює керівник Служби фінансового моніторингу НБУ Андрій Бережний.
В НБУ повідомили, що за дев’ять місяців 2014 банки призупинили 49 операцій, що мають ознаки, описані в 15-й і 16-й статтях закону «Про протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом або фінансуванню тероризму». Зазначимо, що до ознак, описаних в даних статтях закону, відносяться також страхові платежі і страхові виплати. Так як проведення з січня по жовтень всього 49 страхових виплат по Україні є нонсенсом, то статистика і контроль над чистотою операцій – під дуже великим питанням.
Воля власника
Також питання повернення грошей в країну відноситься не тільки до політичної волі, а й до волі власника бізнесу. Що зробити, щоб в Україні був привід для повернення капіталу? «Повернення капіталу в Україну можливе за умови, якщо ті хто повертають кошти, будуть впевнені в їх збереженні. Основна причина виведення капіталу за кордон – це невпевненість в тому, що якщо капітал буде залишатися в Україні, він збереже свого власника. Це пов’язано із загальним рівнем захисту капіталу в Україні та станом судової системи в тому числі», – констатує Жолудь.
І хоча в країні проходить люстрація, експерти не вірять, що вона буде сприяти поліпшенню інвестиційного клімату. «Суддів і прокурорів в Україні тисячі, і в країні немає кадрового резерву, наприклад, юристів, щоб їх замінити. У нас є корупційна система. Люди – власники капіталів – при переказі коштів в Україні змушені будуть судитися в наших судах, яким вони не довіряють. Питання можна намагатися вирішити в судах ЄС. Саме тому часто українські компанії арбітраж прописують не в Україні, а в Лондоні або в одному з кантонів Швейцарії. Це робиться, тому що місцевим судам бізнес не довіряє», – вказує Жолудь.
Василь Горбаль вважає, що Україні необхідна податкова лібералізація, яка дасть можливість повернути капітали, які пішли з України, а також допоможе створити потік нових інвестицій в Україну. «З точки зору повернення інвестицій гроші, які вийшли з України, десь знаходяться – вони працюють в якихось проектах. І навіть при створенні сприятливих умов для капіталу всередині України повернення коштів не відбудеться відразу», – резюмує банкір.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас