Золотовалютні резерви України закінчаться навесні - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золотовалютні резерви України закінчаться навесні - думка

Кредит&Депозит
7459
Золотовалютних резервів України з урахуванням всіх запланованих виплат вистачить до весни 2015 року. Таку думку висловив економічний експерт, проектний менеджер «Ліги фінансового розвитку» Андрій Блінов.
«Я склав усі наші майбутні проплати (погашення ОВДП, платежі МВФ за попередніми кредитами, а також щодо газових контрактів) з урахуванням того, що в поточному році третього траншу МВФ не буде, і вийшов на те, що коштів Україні більш-менш вистачить» , – сказав Блінов.
Економіст нагадав, що валюта для «Нафтогазу» вже куплена у вересні.
«Таким чином, золотовалютні резерви НБУ будуть після всіх виплат складати приблизно 10 млрд дол. При збереженні інтервенцій на валютному ринку. Резервів вистачить на цей рік і до весни наступного. Але багато що буде залежати від того, наскільки ЄС, МВФ і Світовий банк будуть виконувати обіцяне щодо зовнішнього фінансування. Хоча це не знімає глобальної проблеми: ми весь час будемо перепозичати все активніше. Наступного року в силу девальвації у нас до третини коштів бюджету буде направлено на обслуговування зовнішнього, внутрішнього боргу. Це, м’яко кажучи, не дуже добре. У нас зросло боргове навантаження на бюджет», – пояснює він.
При цьому Блінов зазначає, що Україні пора зайнятися збалансуванням державних фінансів.
«Звичайно, ми можемо і далі займати дешеве фінансування. Але у нас нікуди не подінуться дисбаланси. Вони пов’язані з бюджетною системою, пенсійної і з НАК «Нафтогазом». МВФ не цікавлять соціальні стандарти. Фонд вимагає, щоб країна жила за коштами. А значить, мала можливість обслуговувати свої попередні борги. МВФ (як кредитор останньої інстанції), співпрацюючи з країною, показує, що держава буде розраховуватися за своїми боргами. З цим пов’язано небажання нашого уряду навіть обговорювати питання дефолту», – зазначив він.
Нагадаємо, глава НБУ Валерія Гонтарєва заявила про те, що регулятор має намір щодня проводити голландський валютний аукціон, витрачаючи, таким чином, золотовалютні резерви. З цих же резервів України розплачуватиметься з «Газпромом» за поставки російського газу.
За матеріалами:
forUm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас