Світові експерти обіцяють долару тривале зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові експерти обіцяють долару тривале зростання

Валюта
3781
В результаті побоювань з приводу зростання світової економіки і невизначеності монетарної політики США зростання долара в жовтні сповільнилося. Але центральні банки знову розігнали його, з далекосяжними наслідками для цін на сировинні товари та світові потоки інвестицій.
Агресивне розширення японської програми стимулювання через два дні після того, як Федеральна резервна система США оголосила про закінчення кількісного пом’якшення і підготовку до першого підвищення процентних ставок, викликало потрясіння на валютних ринках. В результаті такої розбіжності в стратегіях ієна опустилася відносно долара до найнижчого рівня з кінця 2007 р. і це ще не межа.
За словами Алана Раскіна, фахівця зі стратегій з Deutsche Bank, японські інвестори і компанії «швидше за все будуть наздоганяти ринок», а статус ієни як кращої валюти для короткострокових спекуляцій закріпиться. Національний пенсійний фонд Японії посилить цю тенденцію, оскільки переводить значну частку своїх авуарів в іноземні активи.
Тим часом долар досяг чотирирічного максимуму відносно кошика валют, що стало відображенням розмов про те, що інші центральні банки будуть відчувати необхідність наслідувати приклад Банку Японії. Торговим конкурентам в Азії, наприклад Південної Кореї і Тайваню, може знадобитися слабка валюта, щоб зберегти конкурентоспроможність. Ситуація для Європейського центрального банку, який і так вже змушують запустити масштабні закупівлі урядових облігацій, може погіршитися, якщо більш слабка ієна надасть дефляційний вплив на єврозону.
«Ринок скоро задасться питанням, який з центральних банків першим піде стопами японського і послабить політику, – сказав Пол Макела, фахівець із стратегій з HSBC. – Одне абсолютно ясно: єдиний, хто в підсумку виграє, – долар США».
Однак хоча багато валютних трейдерів впевнені в зростанні долара, масштаб цього зростання і його наслідки для інших класів активів складно передбачити. Коли долар починає рухатися, тенденція може стати великою і тривалою: в період слабкості, що тривав з 2002 р. до початку фінансової кризи, він упав більш ніж на 25%. З 2011 р. він відновив понад половину від тих втрат. Це змусило багатьох аналітиків говорити, що його чекає тривалий період зростання.
Минулі періоди сильного долара супроводжувалися високими показниками американських акцій – зростаюча валюта підвищувала привабливість американських активів для іноземних інвесторів, – а також зниженням цін на сировину, особливо на дорогоцінні метали, а й на базові, енергію і сільськогосподарську продукцію. У 1980-х і 1990-х роках сильний долар викликав кризи на ринках, що розвиваються, їхні валюти знецінювалися і заборгованість, номінована в доларі, зростала.
Це нагадує тенденції останнього часу. З літа ціни на сировину впали. Останній сплеск долара супроводжувався рекордно високим показником індексу акцій S&P 500 і падінням ціни золота до найнижчого рівня з 2010 р. Це збільшило тиск на ринки, що розвиваються, наприклад Бразилію і Росію, які підвищили процентні ставки у відповідь на політичні хвилювання і низькі ціни на сировину.
Однак аналітики з Barclays застерігають: не варто вважати, що доларова тенденція буде типовою. Адже для сировини та пов’язаних з ресурсами акцій як мінімум так само, як долар, важливий шлях розвитку економіки Китаю.
Сильний долар і високий рівень індексу S&P можуть бути і не пов’язані. Стимулювання ФРС утримувала долар слабким, одночасно сприяючи зростанню американських акцій. Перспектива посилення монетарної політики може підхльоснути долар, але позначитися на акціях, особливо якщо міжнародним корпораціям доведеться боротися з уповільненням загальносвітового зростання.
«Небезпека полягає в тому, що повсюдна слабкість [в світі] дуже швидко призведе до зайвого зростання долара», – застерігає Діана Чойлева, економіст в Lombard Street Research.
Більше того, низькі ціни на сировину загострюють ситуацію з низькою інфляцією, що охоплює практично всі розвинені економіки, включаючи США. Аналітики вважають, що США будуть толерантні щодо високих процентних ставок, оскільки їхня економіка набагато більше залежить від споживання (яке отримає поштовх), ніж від експорту.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас