На держкомпенсацію підприємствам 50% фактичного газозаміщення можуть направити кошти ЄС в обсязі 440 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На держкомпенсацію підприємствам 50% фактичного газозаміщення можуть направити кошти ЄС в обсязі 440 млн грн

Енергетика
172
Уряд України планує направити 440 млн грн невитрачених раніше коштів Європейського Союзу на компенсацію підприємствам 50% вартості обсягу заміщеного природного газу за підсумками поточного опалювального сезону та за умови підтвердження факту газозаміщення з боку облгазів.
Як повідомив глава Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження (Держенергоефективності) України Сергій Савчук в ході відкриття ряду спеціалізованих виставок у сфері енергоефективності та житлово-комунального господарства в Києві у вівторок, відповідну держпрограму стимулювання заміщення споживання природного газу підприємствами планується винести на розгляд Кабінету міністрів 5 листопада.
“У нас є 440 млн грн під цю програму європейських коштів. Ми порахували: якщо під цю програму будемо залучати кошти, ефект мультиплікатора дозволить нам залучити ще 1 млрд грн від інвесторів”, – сказав він на брифінгу.
Таким чином, в рамках реалізації зазначеної програми очікується скорочення в грошовому вираженні споживання підприємствами російського газу в опалювальному сезоні 2014-2015 рр. на суму в $200 млн, додав С.Савчук.
“Йтиметься про те, що будь-яке підприємство – приватне, комунальне або державне, яке замінить газ і по завершенні опалювального сезону при підтвердженні облгазу надасть результати за обсягами заміщеного газу, ми половину від цієї суми, у вигляді заміщеного газу, компенсуємо шляхом нашого урядового співфінансування “, – пояснив він.
При цьому С.Савчук підкреслив, що держкомпенсація надаватиметься лише за фактом підтвердженого газозаміщення. Участь у зазначеній держпрограмі зможуть взяти підприємства у всіх без винятку регіонах України.
Як сказав глава Держенергоефективності, на втілення зазначеної держпрограми планується спрямувати кошти ЄС, надані в 2010 році на реалізацію спільних програм з енергоефективності в Україні та акумульовані до 2014 року в обсязі близько 500 млн грн, з яких за чотири роки профінансовано лише 6% із запланованих проектів з енергозбереження. Частина з зазначеного загального обсягу коштів ЄС в сумі 50 млн грн вже направлена урядом на компенсацію населенню 20% вартості купованих в кредит вітчизняних котлів та котлів спільного з іноземними компаніями виробництва на альтернативному паливі, уточнив С.Савчук.
Крім того, в рамках стимулювання урядом заміщення споживання природного газу приблизно через два тижні на розгляд Кабміну планується винести програму зі співфінансування державою пільгового кредитування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) на заходи з термомодернізації житлових будинків, додав С.Савчук.
“Сьогодні найкращий інструмент – це створення ОСББ, які будуть брати кредити і проводити термомодернізацію”, – сказав він, зазначивши, що в зношеному стані на сьогодні знаходиться близько 85% житлофонду України.
Фінансування в рамках держпрограми пільгового кредитування ОСББ на термомодернізацію житлових будинків планується за рахунок залишку коштів, які раніше передбачалися на реалізацію інших держпрограм, додав С.Савчук. Деталі він не уточнив.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас