ГФС хоче випустити ОВДП - для погашення заборгованості по переплатам податку на прибуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГФС хоче випустити ОВДП - для погашення заборгованості по переплатам податку на прибуток

Кредит&Депозит
257
Державна фіскальна служба (ДФС) України для покриття заборгованості держави щодо переплати податку на прибуток підприємств розглядає можливість випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на загальну суму 7 млрд грн.
Як повідомив в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна” глава ДФС Ігор Білоус, для цього буде потрібно внести зміни в програму співробітництва з Міжнародним валютним фондом (МВФ), продовживши її дію до квітня 2015 року.
“Як ви знаєте, у нас є програма віддати 16,7 млрд грн. Ми зараз хочемо поміняти закон, продовживши дію програми до 1 квітня, щоб віддати ще 2,7 млрд грн. Ми порахували, що до квітня можемо додатково віддати паперами, а за рахунок решти 7 млрд грн можна було б знизити переплату податку на прибуток. Механізм буде таким же, як і з випуску ПДВ-ОВДП. Поки це все на рівні ідеї”, – сказав він.
За словами І.Білоуса, в даний час йде обговорення порядку розподілу цих коштів серед платників податків.
“Поки питання: ці 7 млрд грн на всіх розподілити, або взяти з тих, хто за часом виникнення цієї переплати були першими, і віддати їм першим. Тобто, ми зараз шукаємо справедливу відповідь. Я думаю, що якщо вийде використовувати ці переплати в системі ПДВ-адміністрування, щоб не вносити живі гроші, це теж може бути відповідь. Але це все на рівні ідеї”, – описав перспективи дорозподілу коштів глава ДФС.
Він також нагадав, що обсяг переплати податку на прибуток підприємств в даний час досяг 26 млрд грн, а до кінця 2014 року може зрости до 27 млрд грн.
“Зараз багато приходять з проханням зарахувати переплату з податку на прибуток у рахунок сплати ПДВ. Я не можу цього зробити, тому що, як тільки я це зроблю один раз, прибіжать всі інші на 26 мільярдів (грн – ІФ) і вишикуються тут в чергу, як в мавзолей Леніна в минулому. Всі стоятимуть і всі будуть праві. Крім того, я ще не виконаю план надходжень по ПДВ, і ось тоді вже не тільки пенсіонери на сході плакатимуть, а взагалі всі бюджетники”, – повідомив він.
Як повідомлялося, згідно з програмою співпраці з МВФ, в нинішньому році державними облігаціями оформлявся борг з відшкодування ПДВ на 1 січня 2014 року. Амортизуються облігації випускаються терміном на п’ять років під ставку 9,5% річних, купон виплачується раз на півроку разом з амортизацією 10% основної суми. До теперішнього часу випущено чотири транші ПДВ-облігацій на 6,82 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас