Обсяг індустрії світового "тіньового банкінгу" в 2013 році перевищив $75 трлн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг індустрії світового "тіньового банкінгу" в 2013 році перевищив $75 трлн

Кримінал
611
У 2013 році розмір світового тіньового банківського сектора склав $75 трлн. Про це говориться в опублікованому 30 жовтня доповіді базується в Базелі Ради з фінансової стабільності (FSB) при «Великій двадцятці». Порівняно з 2012 роком індустрія «тіньового банкінгу» збільшилася на $5 трлн.
«Тіньовий банкінг» в термінології FSB значить нелегальна активність. Сама організація в дослідженні обмовляється, що «термін «тіньовий банкінг» не повинен викликати негативних асоціацій у діяльності кредитних посередників». Як альтернативні назв для такої діяльності використовується, наприклад, «фінансування за допомогою небанківських засобів» (market-based financing). Під категорію «тіньового банкінгу» підпадає широкий спектр компаній, у тому числі фонди грошового ринку, фінансові корпорації, підприємства, що займаються інвестиціями в нерухомість, хедж-фонди.
Увага світових регуляторів і дослідницьких центрів до небанківських видів фінансування пояснюється недостатнім ступенем вивченості їх ризиків. Крім того, після фінансової кризи 2007-2008 років самі банки потрапили під жорсткий контроль з боку майже всіх провідних держав. У цих умовах спостерігається поступовий відтік капіталу з банків до інших фінансових компаніям, тобто в «тіньовий банкінг». Зокрема, за відомостями FSB, частка традиційних банків у світовій фінансовій системі знизилася з 49% у 2008 році до 45,6% в 2013 році.
Для дослідження галузі автори використовували дані з 25 держав і юрисдикцій, насамперед тих, хто входить до «Великої двадцятки». Шість країн і територій з особливим статусом, які не входять в G20, але включені проте в доповідь – Сінгапур, Нідерланди, Іспанія, Швейцарія, Чилі і Гонконг.
Для ряду статистичних підрахунків використовувався інший підхід – автори враховували показники 20 країн і територій, а також окремо – єврозони. Тоді для статистичних даних застосовувалася інформація єдиних європейських регуляторів, у тому числі Європейського центрального банку. Як наголошується в документі, на частку всіх 25 юрисдикцій припадає 80% світового ВВП і 90% активів світової фінансової системи.
У 2013 році глобальний «тіньовий банкінг» склав 120% світового ВВП. Таким чином, він наблизився до порога, зафіксованому перед початком світової фінансової кризи. У 2007 році тіньовий банківський сектор досягав 123,4% світового ВВП. На тіньовий банківський сектор торік припало 24,5% від усіх активів світової фінансової системи. Це найбільший показник з 2007 року.
Серед найбільш активно розвиваються секторів «тіньового банкінгу» – трастові компанії та інвестфонди. У 2013 році активи трастових компаній збільшилися на 42%. Приблизно таке ж зростання було за п’ять років, з 2007 по 2012 роки. Інвестфонди збільшили свій портфель на 18%. FSB підкреслила, що хедж-фонди в значній мірі залишилися за межами дослідження, так як зареєстровані в державах, не представлених у доповіді.
«Тіньовий банкінг» найшвидше зростав у державах, що розвиваються. Відразу в декількох таких країнах, за рік він збільшився більше ніж на 20%. Наприклад, в Аргентині «тіньовий банкінг» збільшився в 2013 році більш ніж на 40%. Схожу динаміку продемонстрував і Китай. У Росії тіньовий банківський сектор за минулий рік підріс більш ніж на 25%. В FSB пояснили настільки активну динаміку серед держав, що розвиваються ефектом низької бази.
В абсолютному вираженні на частку небанківських фінансових посередників в США, які залишаються світовим лідером, припадає $14,04 трлн. На другому місці за цим показником опинилася Великобританія з $4,7 трлн, а на третьому – Китай з $2,7 трлн. Всього «тіньовий банкінг» в 23 провідних країнах та регіонах оцінюється в $35 трлн.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас