Влада Китаю шокована результатами оновленої держпрограми "Одна сім'я - одна дитина" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Китаю шокована результатами оновленої держпрограми "Одна сім'я - одна дитина"

Світ
6166
Зовсім небагато китайських пар скористалися пом’якшенням вимог китайської держпрограми “одна сім’я – одна дитина”, і завели другу дитину. Про це повідомляють державні ЗМІ КНР, що розповідають про нові демографічні виклики країни.
Найбільш густонаселена країна світу запустила сувору програму щодо обмеження народжуваності 1 дитиною на 1 сім’ю ще в 70-х роках минулого століття. Але торік Комуністична партія Китаю заявила, що сімейним парам, у яких батько або мати самі були єдиною дитиною в родині, буде дозволено мати 2 дітей.
Влада очікувала, що це послаблення призведе до збільшення рівня народжуваності в країні більш ніж на 2 млн дітей. Однак, свіжі статистичні дані Національної комісії з охорони здоров’я і сімейного планування показують, що з 11 млн сімейних пар тільки 700 тис скористалися цим шансом і подали заявку – щоб отримати відповідний дозвіл. І тільки 620 тис отримали фінальний дозвіл.
Згідно з останніми даними, офіційне число жителів Китаю сьогодні становить 1,36 млрд людей, і за минулий рік кількість працездатного населення в країні зменшилася на 2,44 млн осіб. З них 14,9% – це люди старше 60 років, і їх кількість стрімко збільшується – у 2030 році вони становитимуть вже 350 млн. Тобто, до цього часу кожен четвертий китаєць переступить цю вікову межу.
Небажання молодих китайців мати більше дітей, швидше за все, відображає зміну ставлення суспільства до продовження роду, особливо в містах, вважає Lu Jiehua, професор демографії Пекінського університету.
Нова політика у сфері народження передусім спрямована на населення мегаполісів, де за дотриманням політики “1 дитини” у родині влада стежила значно суворіше ніж у сільській місцевості. Але освіта і нерухомість в містах стрімко дорожчає, при цьому очікування того, що діти будуть матеріально і фізично допомагати батькам в літньому віці, невисокі. Все це робить народження другої дитини все менш привабливим для молодих пар.
Business Insider, переклад Сергія Омельченка
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас