Держбанки наростили частку поганих кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбанки наростили частку поганих кредитів

Кредит&Депозит
537
Всі три найбільші державні банки – Ощадбанк, Укрексімбанк і Укргазбанк – з початку року синхронно збільшили частку проблемних кредитів. Це випливає з фінансової звітності фінустанов за III квартал. На 1 жовтня загальна сума простроченої заборгованості в цих держбанках досягла 40,4 млрд грн, або понад 20% від обсягу їх кредитного портфеля. Це більше, ніж в цілому у банківській системі. Згідно з даними Нацбанку, станом на 1 жовтня частка прострочених кредитів, виданих українськими банками, становила 11,5%. Причому на початок року цей показник був 7,7%.
Відправити в резерв
Найбільший портфель поганих кредитів наростив Укрексімбанк – з 21,17% до 30,59% від усього обсягу виданих кредитів. Тоді як Укргазбанк збільшив категорію проблемних позик з 24,92% до 27,85%, Ощадбанк – з 8,48% до 10,7%. «Проблемна заборгованість – це спадщина минулих років за раніше виданими кредитами, які тільки зараз проявили себе. З іншого боку, у держбанків працює не економічний принцип, а принцип політичної доцільності, який не завжди корелюється з правильною оцінкою ризиків і реальними можливостями», – зазначив член наглядової ради Українського кредитно-банківського союзу Ярослав Колесник.
Проблеми у держбанків виникають і через купівлю ними довгих низькодохідних держоблігацій, які втрачають у вартості. Наприклад, Ощадбанк за три квартали поточного року переоцінив папери в своєму портфелі зі збитками майже 679 млн грн. Йдеться про зменшення справедливої вартості цінних паперів в портфелі банку, раніше пояснювали «Капіталу» в прес-службі фінустанови.
Держбанки наростили частку поганих кредитів
Через зростання проблемної заборгованості банки змушені нарощувати резерви. Зокрема, Укрексімбанк з початку року відрахував в резерв під знецінення кредитів та коштів в інших фінустановах понад 9 млрд грн. Для порівняння: за дев’ять місяців 2013 банк перерахував до резерву трохи більше 2 млрд грн. У Укргазбанку аналогічна ситуація – обсяг відрахувань в резерви виріс з 489 млн грн до 1,338 млрд грн. Тільки Ощадбанк, менше за інших наростив частину проблемних позик, скоротив частку резервування з 2,2 млрд грн до 1,9 млрд грн. Поки він може собі це дозволити – адже покриття кредитного портфеля резервами у Ощадбанку перевищує обсяг проблемної заборгованості. Тоді як резерви Укрексімбанку та Укргазбанка навіть не покривають обсяг проблемної заборгованості.
Насправді ситуація в держбанках може бути й гірше, ніж вони показують у звітності. Нерідко фінустанови йдуть на хитрощі, рефінансуючи проблемні позики. Це дозволяє не відносити погані кредити в проблемну категорію, а значить, не доформовувати резерви. Як заявив перший заступник голови НБУ Олександр Писарук, все три держбанки треба докапіталізувати на 12,5 млрд грн. Причому левова частка від цієї суми буде потрібно Ощадбанку.
Держбанки наростили частку поганих кредитів
Приплив свідомості
Виручає банки те, що у них поки немає великих проблем з ліквідністю. Наприклад, показник поточної ліквідності Укрексімбанку на 1 жовтня склав 103%. За дев’ять місяців фінустанові вдалося наростити обсяг депозитів майже вдвічі, до 74,02 млрд грн. Основні надходження були від юридичних осіб, сума депозитів яких з початку року збільшилася більш ніж в два рази, до 54,17 млрд грн. Укргазбанк за підсумками дев’яти місяців також наростив депозитний портфель – з 8,6 млрд грн до 11,05 млрд грн. Ощадбанк – єдиний з трьох банків, у кого був відтік депозитів населення. У загальній складності вкладники забрали з Ощадбанку майже 2 млрд грн.
Ростислав Шаправський
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас