Фальшиві євро-банкноти з України: як бути, якщо підробку виявили в Німеччині — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фальшиві євро-банкноти з України: як бути, якщо підробку виявили в Німеччині

Кримінал
4751
Купуючи валюту у касах банків, українці часом не підозрюють, що замість справжніх купюр можуть отримати підробку. При цьому спроба скористатися фальшивками за кордоном може завершитися судом.
“Коли мені зателефонувала сестра з Німеччини й повідомила, що 800 євро, які я їй передала, є фальшивими, я не могла повірити. Гроші заблокував банківський термінал, згодом їх було передано до поліції для додаткової експертизи. Експертиза підтвердила, що “мої” євро – не більше ніж хороша підробка”, – розповіла Deutsche Welle 31-річна Тетяна Кусок з міста Обухів Київської області.
800 євро – чотири купюри по 200 євро – молода жінка отримала у касі одного з банків на Київщині. У підсумку, окрім втрачених коштів, її родина ризикувала отримати проблеми з німецькими правоохоронцями й мусила доводити, що ті мають справу не фальшивомонетниками. “Щоправда поліцейські, коли дізналися, що гроші з українського банку, зняли всі питання. За їхніми словами, саме в цей час в Україні було викрито велику аферу із фальшивими купюрами у 200 євро, підробка доволі якісна”, – каже Кусок.
Фальшиві гроші з України – не дивина
За словами її сестри Олени Фенюк, той факт, що гроші були перевезені з України, зовсім не здивував німецьких правоохоронців, які підтвердили, що подібний випадок далеко не перший у їхній практиці. У той же час українцям хотілося б, щоб німецькі поліцейські проявляли більшу активність у розслідуванні подібних справ. “Утім, добре, що це сталося у Німеччині, й поліція саме так відреагувала”, – каже вона в розмові з DW. На думку Фенюк, подібна ситуація в деяких інших країнах світу могла б завдати їй чимало неприємностей.
Між тим німецькі правоохоронці застерігають: якщо ви помітили, що у вас на руках опинилися фальшифі гроші, які ви могли отримати в магазині, у банку, під час обмінних операцій тощо, то в жодному разі не користуйтеся цими грошима. У поліції наголошують, що за подібні дії законом передбачене покарання, а фальшиві купюри слід віддати їм. При цьому правоохоронці зазначають, що замість них ви не отримаєте справжніх грошей – поліція не відшкодовує вартість фальшивих купюр.
“Звичайно, якщо ви не знаєте, що ваші купюри фальшиві, ви користуватиметесь ними як звичайними грошима. Однак, якщо вас упіймають на цьому, вам усе одно доведеться постати перед судом. Ваш аргумент про те, що ви не знали, що користуєтесь фальшивими грішми, буде розглянутий судом і може вплинути на суму штрафу, міру покарання”, – пояснює в розмові з DW перший головний комісар кримінальної поліції федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія Франк Шойлен.
Чи можливо повернути гроші?
Довести, що фальшиві гроші були отримані саме у касі українського банку, надзвичайно складно – українські фінансові установи не фіксують номери купюр, які проходять через касу, розповідає Кусок. “Коли я звернулася до банку, мені відповіли, що купюри номіналом у 200 євро вони не могли видати, що такі суми їм передає центральне відділення й того дня такі купюри в них ніде не проходять за документацією”, – каже вона.
Тим не менш, банк зрештою розпочав перевірку, й камери спостереження показали, що касирка дійсно видала жінці чотири купюри саме в 200 євро, розповідає вона. “У банку на словах мені пояснили, що ці злощасні купюри у 200 євро їм нібито хтось здав. У офіційній же відповіді у банку на мою заяву сказано, що банк не виявив порушень у діях касирки, і що клієнт мусить сам перевіряти кошти, не відходячи від каси”, – пояснює Кусок.
Окрім цього, жінка написала також заяву до української міліції, однак на момент підготовки цього матеріалу жодного результату це не принесло. “Таке враження, що на мою заяву ніхто не звернув уваги, слідчий з питань економічної злочинності зі мною так і не зв’язався. Хоча це його обов’язок”, – обурюється українка.
Застаріле обладнання
Не на диктофон працівники банків в Україні зізнаються, що подібні випадки цілком можуть трапитися, адже, за їхніми словами, деякі фінансові установи мають застаріле обладнання, яке не можуть розпізнати якісну підробку купюр. Тож такі купюри можуть довгий час перебувати в обігу в Україні, однак, якщо спробувати використати їх за кордоном, можна отримати проблеми. “Якби я принесла ці євро в український банк, то, може, там би й не виявили, що вони фальшиві. А в Німеччині гарне обладнання”, – розмірковує Кусок.
В поліції землі Північний Рейн-Вестфалія DW розповіли, що з січня по вересень тільки на їхній території поліція вилучила загалом 9 407 фальшифих купюр, з них 5 562 штук – купюри в 50 євро. Однак в поліції не можуть назвати походження цих грошей та сказати, з яких саме країн вони надійшли. Таку статистику у відомстві не ведуть, зазначив Шойлен.
Вікторія Петренко
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас