Китай продовжує освоювати Антарктиду - планує будувати аеродром для своїх наукових станцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай продовжує освоювати Антарктиду - планує будувати аеродром для своїх наукових станцій

Світ
428
Китай планує побудувати аеродром в Антарктиді для просування своїх науково-дослідних і геологорозвідувальних проектів. Новий об’єкт розташовуватиметься недалеко від другої китайської науково-дослідної станції “Чжуншань” і використовуватися для доставки вантажів на неї і три інші дослідницькі станції КНР, розташовані на континенті, повідомляє газета Global Times з посиланням на китайське видання Beijing Evening News.
Деталі майбутнього будівництва – довжина злітно-посадкової смуги і пропускна здатність летовища – поки не визначені. Увага Пекіна до Антарктиди пояснюється великими запасами, що зберігаються в її льодах енергоресурсів, необхідних для китайської економіки, яка активно розвивається. Крім Антарктиди, в сферу інтересів Китаю потрапляє і Арктика.
В даний час доставка вантажів в Антарктиду здійснюється Китаєм по воді. Для цього КНР використовує криголам “Сюелун” (“Сніжний дракон”), куплений в 1993 році у України.
Однак танення льодів, викликане змінами клімату, уповільнило швидкість морських перевезень. Одночасно збільшилися ризики, пояснюють китайські експерти. За їх розрахунками, повітряний транспорт підвищить ефективність перевезень і, отже, допоможе прискорити наукові дослідження Китаю на Південному полюсі.
Китай веде дослідження в Антарктиді з 1984 року. Перша китайська станція “Чанчен” (“Велика стіна”) була відкрита в 1985 році. Потім з’явилися станції “Чжуншань” (1989 рік) і “Куньлунь” (2009 рік). В квітня 2014 року полярники відкрили четверту китайську наукову станцію “Тайшань”.
Дослідники також визначили місце для будівництва п’ятої полярної станції. Її КНР планує побудувати до кінця 2015 року недалеко від Південного полюса на Землі Вікторії. На відміну від інших китайських станцій вона буде цілорічною.
За мировою угодою від 1 грудня 1959 Антарктида є політично нейтральним континентом, який не може належати жодній конкретній країні. Проте деякі держави намагаються пред’являти територіальні претензії на різні райони континенту, пишуть “Аргументи тижня”.
Китай до таких поки не відноситься, але влада країни вкладає в освоєння Антарктиди колосальні кошти, передає “Світ подорожей”. Це не дивно, враховуючи “казкові багатства”, які, за словами вчених, заховані в її льодах.
Вважається, що Антарктида має величезними ресурсами. За заявами полярних вчених, в надрах материка зосереджені багаті джерела нафти, газу, дорогоцінних металів, кам’яного і деревного вугілля. Розвідані поклади залізної руди; знайдені сліди руд міді, нікелю, свинцю, цинку, молібдену, гірського кришталю, слюди, графіту. Останні геологічні вишукування виявили на Білому континенті навіть уран. Також важливо, що Антарктида є сховищем основних запасів прісної води на Землі.
Видобуток корисних копалин і навіть геологорозвідка на шостому континенті поки заборонена так званим Мадридською протоколом, прийнятим в 1991 році. Однак нерідко такі роботи проводяться під виглядом дозволених наукових досліджень, пише Neftegaz.ru.
Не виключено, що пізніше, у зв’язку з можливим дефіцитом різних видів природної сировини, встановлені міжнародні правила можуть змінитися. І до цього треба бути готовим, відзначають “Аргументи тижня”, нагадуючи, що США вже заявили про свої плани провести пробний видобуток нафти на крижаному континенті в 2020 році.
Крім того, новітні технології дають право міркувати про освоєння родовищ в Антарктиді. На крижаному материку стало помітно теплішати. Надра стають доступнішими.
У Китаю є ще і арктичні амбіції
Ще одним регіоном, багатим ресурсами і потрапляють в сферу інтересів Китаю (а також і багатьох інших країн), є Арктика, на природні багатства якої розраховують кілька держав, у тому числі – Росія. Довгий час в цьому питанні КНР дотримувалася позиції стороннього спостерігача, відзначає “Нафта Росії”.
Всі заяви Пекіна щодо цього регіону стосувалися в основному питань навколишнього середовища – зокрема, впливу танення льодів на світову екологічну та економічну ситуацію. Однак багато китайські вчені наполягали, що Піднебесної необхідно розширювати сферу інтересів, розвиваючи арктичні дослідження.
Однак пізніше відразу кілька фактів показали, що Пекін всерйоз цікавиться Арктикою. На думку спостерігачів, за цим стоїть кілька причин. Перша – прагнення Піднебесної грати істотну роль у вирішенні глобальних проблем, друга – природні ресурси.
Передбачається, що в арктичному регіоні знаходиться не менше 10% невідкритих світових запасів нафти (90 млрд барелів) і 30% – газу (0,5 трлн куб. м), а також великі родовища корисних копалин. Для промислового, але практично позбавленого природних ресурсів Китаю це не так мало.
Крім того, у Китаю є ще один мотив. Експерти вказують, що танення льодів сприяє відкриттю найкоротшого транспортного морського шляху – Північного проходу. Коли він запрацює, то стане новим “осьовим морським шляхом” між Атлантикою і Тихим океаном. І, на думку вчених, той, хто контролює арктичний шлях, контролюватиме новий коридор в світовій економіці і міжнародній стратегії.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас