Туристам шукають захист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туристам шукають захист

Особисті фінанси
268
Страховики та учасники туристичного ринку пропонують для захисту туристів від ризику банкрутства туроператорів зобов’язати компанії мати фінансове забезпечення. Воно може бути як у фіксованій сумі, так і у відсотку від обороту туроператора. Ініціатива страховиків не подобається невеликим учасникам туристичного ринку.
Українська федерація страхування (УФС) пропонує в законодавстві прописати вимогу до туроператорів мати фінансове забезпечення. Це може бути банківська гарантія або страховка. Уже підготовлено проект змін до законів «Про туризм» та «Про страхування». «Існує два варіанти імплементації: вносити зміни в ст. 15 чинного закону про туризм або очікувати, коли тургалузь підготує нову редакцію закону з блоком за фінансовими гарантіями», – пояснює генеральний директор УФС Галина Третьякова. Запропоновані зміни пропонується ввести в дію з січня 2015 року.
Ризики спокушають
Страховики хочуть самі визначати умови страхування туроператорів. «Це може бути страхування відповідальності туроператора або ж страхування його фінансових ризиків. Головна відмінність для нас полягає в тому, що у випадку якщо буде застрахована відповідальність, ми не зможемо пред’явити регрес. Якщо ж будуть застраховані фінризики, то ми зможемо компенсувати частину коштів, які виплатили потерпілим», – пояснив голова правління СК «Європейське туристичне страхування» Мирослав Бойчин.
За словами президента Асоціації лідерів турбізнесу України (АЛТУ) Олександра Новиковського, розмір фінансового забезпечення буде залежати від розміру компанії. «Ще кілька років тому ми розробили градацію і запропонували розмір страхової суми від 250 тис. євро до 1 млн євро», – уточнив він.
Страховий тариф з цього виду страхування може складати від 1% до 3% страхової суми, кажуть FinMaidan страховики. «Наприклад, у Польщі спочатку тариф був встановлений в розмірі 3%, але з часом, коли ситуація на туристичному ринку стабілізувалася, він був знижений до 1%. У той же час в Росії, де компанії спочатку страхували по 0,9%, після ряду банкрутств вони підвищили ціни на свої послуги до 2,5% », – розповідає Мирослав Бойчин. За його підрахунками, щоб мати фінансове забезпечення в розмірі 250 тис. євро навіть при тарифі 2%, туроператору доведеться заплатити близько 5 тис. євро на рік, або 400-420 євро на місяць: «Це не такі вже й великі гроші, враховуючи, від яких ризиків компанія себе захищає».
Для цих цілей немає необхідності створювати страховий пул. «Страховики самі розберуться, та й мета створення пулу не проглядається», – вважає Галина Третьякова. Вибирати, з якою компанією працювати, будуть самі туроператори. «Ліміти відповідальності в цьому страхуванні високі, і не думаю, що невеликі компанії погодяться брати на себе такі ризики», – каже Мирослав Бойчин.
Розмір має значення
Великі туроператори підтримують ініціативу. «Ми вже давно застрахували свою відповідальність на 50 млн грн. Мені здається, блокувати ініціативу будуть туроператори, які працюють в тіні», – вважає комерційний директор TezTour Аркадій Маслов.
Однак проти такої пропозиції виступають і невеликі учасники ринку. «Якщо ми будемо платити 400-420 євро в місяць за страховку, нам просто не буде сенсу працювати взагалі. При цьому ми стабільно працюємо вже майже 20 років. Остання рекламація у нас була 5 років тому», – каже директор туроператора «Аеролакс» Марія Ціхоцька.
Як альтернатива АЛТУ пропонує встановити розмір ліміту відповідальності в розмірі відсотка від обороту туроператора. «Нам між собою потрібно вирішити, скільки це буде: 1%, 3% або 5%», – каже FinMaidan Олександр Новиковський.
До того ж часто туроператор не може виконати свої зобов’язання перед клієнтами, якщо проблеми виникають у авіаперевізників. «Від банкрутства не застрахований жоден авіаперевізник. При цьому такі прецеденти є як у світі, так і в Україні. При обговоренні змін до законодавства також варто підняти питання, чи потрібно авіакомпаніям страхувати ризик свого банкрутства», – зазначає директор авіаційного агентства Airlife Олена Бітюкова.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас