QE підходить до кінця? Плюси і мінуси програми ФРС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

QE підходить до кінця? Плюси і мінуси програми ФРС

Світ
432
Грошово-кредитна політика, як правило, досить нудна річ. Але протягом останніх шести років пильна увага всього світу була прикута до безпрецедентної програми кількісного пом’якшення ФРС.
ФРС вперше почала свою програму QE в листопаді 2008 р, незабаром після того, як Lehman Brothers подав позов про банкрутство і уряд почав рятувати банки, щоб запобігти повномасштабній фінансовій паніці.
План ФРС полягав у стимулюванні економіки за рахунок традиційних маневрів, таких як скорочення короткострокових процентних ставок. Бен Бернанке, який був главою ФРС в той час, був сповнений рішучості грати більш конструктивну роль у сприянні відновленню економіки, але деякі вважають, що він зробив тільки гірше.
Кількісне пом’якшення мається на увазі купівлю облігацій на відкритому ринку, щоб забирати з обороту відносно безпечні активи і стимулювати інвесторів купувати ризиковані активи, такі як акції.
Це в теорії має сигналізувати про можливість прийняття підвищених ризиків, тим самим повертаючи інвесторів на фінансові ринки і поновлюючи грошові потоки після кризи.
При цьому знизилися довгострокові процентні ставки, тому що сильний попит на облігації означає, що емітенти можуть платити менше інвесторам, які купують їх.
Після того як продажі будинків, автомобілів та інших товарів рухнули в кінці 2008 р, ФРС сподівалася, що дешеві гроші допоможуть повернути споживачів назад на ринок.
Але кількісне пом’якшення пішло набагато далі, а портфель облігацій ФРС виріс до величезної суми в $4 трлн.
Центральний банк на чолі з Джанет Йеллен, швидше за все, сьогодні завершить програму покупки облігацій офіційно. Але дебати з приводу її ефективності ще триватимуть багато років, у міру того як будуть надходити нові економічні дані, а наслідки програми стануть очевидніші.
Більшість економістів вважають, що реалізація QE була необхідна як короткострокове стимулювання. Але навіть термін в 6 років виявився вельми корисним з точки зору економічних показників.
ПОЗИТИВНІ НАСЛІДКИ QE
Динаміка індексу S&P 500: з 25 листопада 2008 р., коли ФРС оголосила про програму, індекс виріс на 129%
Реальний ВВП з поправкою на інфляцію: + 9,8%
Рівень безробіття: -1 відсотковий пункт
Індекс споживчої довіри Conference Board: зростання з 44,9 пункту до 94,5 пункту
Середня щотижнева зарплата з урахуванням інфляції: + 0,7%
Рівень інфляції: зростання з 1,1% до 1,7%
Продажі автомобілів: + 61%
Продажі будинків: + 56%
Середня ставка за 30-річною іпотекою: -1,9 процентного пункту
Ці цифри чітко відображають поліпшення стану економіки, але взагалі не свідчать про ефективність кількісного пом’якшення.
Зараз вже неможливо зрозуміти, чого вдалося домогтися в рамках нормального економічного циклу і відновлення після рецесії, а скільки принесло втручання ФРС. При цьому деякі елементи економіки, особливо темпи росту, залишаються помітно слабкішими, ніж повинні бути.
Після попередніх рецесій економіка відновлюється швидше, і тоді ніякого подібного стимулювання взагалі не було. Все це привело до кампаній з ліквідації ФРС і стурбованості на Капітолійському пагорбі потужністю регулятора, що зростає.
Губернатор Техасу Рік Перрі взагалі назвав кількісне пом’якшення “зрадою”.
Переможці та переможені
Уже зараз ясно, що QE все ж завдала шкоди. Супернизькі процентні ставки виявилися занадто великі для позичальників, але занадто маленькими для вкладників, які взагалі могли не отримати прибуток.
З іншого боку, ФРС показала готовність роздути ціну на акції, що підтримало їх, і інвестори скористалися одним з найліпших “бичачих” ринків в історії.
Але ще є безліч пенсіонерів та інших обережних інвесторів, які вирішили зберігати свої гроші в найбезпечніших активах після кризи 2008 р. Вони-то і постраждали найсильніше через низькі ставки.
Деякі економісти стверджують, що низькі процентні ставки змусили компанії запозичувати і збирати гроші або використовувати їх для викупу власних акцій з ринку. Це добре для акціонерів, так як вони отримують прибуток, але компанії взагалі не вкладали гроші в новий бізнес, обмежуючи зростання економіки.
І поки не ясно, як все буде розвиватися, коли ставки почнуть зростати. Нормалізувати грошово-кредитну політику буде складно, і, швидше за все, американській економіці доведеться витримати кілька ударів.
При цьому інфляційна страшилка, якою раніше лякали багато, зараз виглядає нереально. Враховуючи інфляцію на рівні 1,7%, економісти більше переживають про дефляцію. Правда, вони забувають про заробітну плату.
Найдивніше, що, незважаючи на підтримку економіки, заробітна плата практично не змінилася, і якщо компанії все ж почнуть платити більше, то не уникнути різкого зростання споживчих цін.
Таким чином, висока інфляція ще може бути зафіксована, але для розвитку подібних економічних тенденцій можуть знадобитися роки. Швидше за все, ми побачимо інші непередбачені наслідки кількісного пом’якшення, такі як відкат фондового ринку.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас