В Україні ще є резерви для розширення податків, але проблему це не вирішує - екс-міністр економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні ще є резерви для розширення податків, але проблему це не вирішує - екс-міністр економіки

Казна та Політика
1033
Запускати нову капітальну реформу податкової сфери зараз не варто, вважає екс-міністр економіки Віктор Суслов.
“Реформи – хороша річ, але треба вчасно зупинятися. Це, перш за все, стосується податкової реформи. Не так давно прийнято новий податковий кодекс. Звісно, можна вносити невеликі зміни. Але коли поставили питання про необхідність чергового нового кодексу – це неправильно. Повинна бути послідовність. Бухгалтери мають перевчитися, усім треба звикнути до нової системи. Тому що стосується податків, треба було рухатись по тому плану, який мав на меті поступове зниження податків, все це в частині зміни ставок було загальмовано, зараз я б не чіпав той податковий кодекс, який зараз діє”, – зауважив екс-міністр.
Винятком для внесення змін можуть стати хіба декілька напрямків. “Це боротьба з офшорами, яку треба завершувати і вводити ефективну систему. Підвищувати ставки податків очевидно не розумно. Правильно було б розширювати податкову базу й уніфікувати ставки в частині обкладання особистих доходів. Тому що є практика, коли у нас доходи крупних бізнесменів подохідним податком не обкладались взагалі. А тепер обкладаються пільговими, на кшталт 5% на дивіденди, тощо. Ці ставки не повинні бути меншими, за європейською практикою, ніж на доходи трудової діяльності. Тут іще є резерви і є що робити. Але в цілому ці всі міри не вирішують проблему. Її треба вирішувати на вищому і більш глобальному рівні. Позиціонуванням України на світовому ринку, у світовому господарстві”, – підсумував Суслов.
Нагадаємо, в середині вересня Кабмін Яценюка подав законопроект про внесення змін до податкового законодавства до Верховної Ради.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас